SEGRE

DANSA CERTÀMENS

Objectiu: recuperar la jota centenària de la Granadella

Amb un taller al festival de música tradicional i popular, que finalitzarà avui

La sardana va competir ahir a la tarda amb la jota a la plaça de la Vila de la Granadella.

La sardana va competir ahir a la tarda amb la jota a la plaça de la Vila de la Granadella.E.LL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni l’aragonesa, ni la navarresa, ni la castellana, ni tampoc la de les Terres de l’Ebre. La jota, de la Granadella. El municipi de les Garrigues va organitzar ahir al matí un taller per aprendre a ballar i conèixer aquesta dansa tradicional del municipi a la sala 1 d’Octubre. La jornada va tenir per objectiu recuperar un ball autòcton que va desaparèixer fa més de 100 anys. “Molta gent creu que a Catalunya la jota només és típica del Delta i els seus voltants quan no és així”, va assenyalar Elena Llauradó, alcaldessa de la Granadella, que va afegir que “gràcies al guitarrista Emili Pujol sabem que era un dels balls tradicionals del nostre municipi”.

Aquesta modalitat de jota de les Garrigues va començar a recuperar-se fa quatre anys de la mà de la veïna de la localitat encarregada del taller, Celina Farran. Tanmateix, la nova coreografia ha hagut de recrear-se partint d’altres jotes de les comarques veïnes, ja que l’original no està documentada i tampoc hi ha testimonis vius que la recordin.

Malgrat aquests inconvenients, la jota va ser un dels balls protagonistes de la tarda d’ahir, amb permís de la sardana, durant l’homenatge a les danses tradicionals i populars catalanes que es van escenificar al ritme de la banda Lo Portàtil FM, que va congregar a la plaça de la Vila del municipi més de 600 persones, que van gaudir del folklore i també de les diferents parades de productes artesanals que va posar a disposició el certamen.

El Festival de Música Popular i Tradicional Catalana de la Granadella va nàixer amb la voluntat de recuperar i posar de relleu la música tradicional i popular de tot el país. La principal novetat d’aquesta edició és Lo Festivalet, que acomiadarà l’edició avui a les 19.30 hores. Es tracta d’una activitat dirigida a nenes i nens que té per objectiu “transmetre els balls i la música popular catalana a futures generacions”, va subratllar Llauradó.

Així mateix, el programa d’avui inclou la trobada de puntaires Vila de la Granadella (10.00 hores) i un posterior concurs de bitlles, un ball de sardanes al ritme de la cobla Vents de Riella (13.00 hores) i una demostració de dansa amb l’agrupació del Vendrell L’Embarcada (18.30 hores).

D’altra banda, ahir a la nit el certamen va acomiadar la jornada amb dos actuacions de luxe, “dedicades als joves del municipi”, de la banda lleidatana de reggae Koers i la formació de música d’arrel jamaicana Cafè d’Alger.

tracking