SEGRE

OBITUARI IMATGE

Adéu a Leopoldo Pomés, artista de la fotografia espanyola

Mor als 87 anys un referent també de la publicitat, amb anuncis icònics

Leopoldo Pomés, el mes de juny passat a la presentació del llibre autobiogràfic a Barcelona.

Leopoldo Pomés, el mes de juny passat a la presentació del llibre autobiogràfic a Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fotògraf i publicista Leopoldo Pomés, Premio Nacional de Fotografia el 2018, va morir ahir als 87 anys a Girona, on es trobava hospitalitzat. Nascut a Barcelona el 1931, va exercir diversos oficis abans de dedicar-se a la fotografia, que va aprendre de forma autodidacta, i també va ser conegut per la seua trajectòria com a publicista. Algú, segons Manuel Vázquez Montalbán, “culpable d’erotitzar tot un país” a causa de l’anunci del licor Terry de fa unes dècades amb una model sobre un cavall blanc en una platja. Així mateix, va ser realitzador dels anuncis de Freixenet amb les icòniques bombolles i, segons havia reconegut en alguna ocasió, no va ser fàcil treballar amb la nord-americana Gwyneth Paltrow però, en canvi, amb Pierce Brosnan tot va fluir.

El món de la cultura va lamentar la defunció del fotògraf i publicista, una de les persones que més han contribuït en els últims anys a la història de la imatge a Espanya. De l’àmbit polític, també es van pronunciar sobre la figura de l’artista des del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, fins al de la Generalitat, Quim Torra, o el líder del PSC, Miquel Iceta. La model Teresa Gimpera i l’escriptora Rosa Regàs van rememorar les seues vivències amb ell i van destacar-ne la mirada i el “mèrit” de fer “coses diferents”. Julià Guillamon, comissari de la retrospectiva més àmplia que es va fer sobre ell a La Pedrera el 2015, va lamentar la desaparició d’un fotògraf “molt original”, algú a qui “les èpoques li patinaven per sobre, a diferència d’altres de la seua generació”.

Els anuncis del cavall de Terry i de les bombolles Freixenet i la inauguració del Mundial’82 de futbol

El juny passat, a la presentació de les seues memòries No era pecat, Pomés va confessar que per a ell el més important en la vida “ha estat mirar”. L’editorial Tusquets, que va publicar el llibre en castellà, i Edicions 62, que ho va fer en català, van recordar l’“innovador artista” i van donar el condol a la família.

tracking