SEGRE

LITERATURA NOVETATS

‘Millennium’, punt final

Surt a la venda en mig centenar de països la sisena entrega de la saga creada per Stieg Larsson || El continuador, David Lagercrantz, diu que serà l’última

L’escriptor i periodista suec David Lagercrantz.

L’escriptor i periodista suec David Lagercrantz.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El suec David Lagercrantz s’acomiada de Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist, protagonistes de la saga de novel·la negra Millennium, i diu que “no hi ha volta enrere” en la decisió de posar el punt final després de la sisena entrega, tercera escrita per ell, a una sèrie que qualifica de “clàssic drama grec”. L’última novel·la de la saga, La noia que va viure dues vegades, es va posar ahir simultàniament a la venda en mig centenar de països (Destino en castellà i Columna en català) 14 anys després que veiés la llum la primera, Els homes que no estimaven les dones, firmada per Stieg Larsson. Va ser el 2013 quan es va fer públic que l’escriptor i periodista suec David Lagercrantz havia acceptat el repte de continuar la saga Millennium que va crear el seu compatriota Larsson, autor d’una trilogia negra i de crítica social que mai va arribar a veure publicada perquè va morir d’un infart el 9 de novembre del 2004, amb només cinquanta anys. La saga literària s’ha convertit en una sèrie de culte que compta amb més de 100 milions de lectors en tot el món. Lagercrantz es mostra convençut que Stieg Larsson va anomenar de passada a la seua primera novel·la la germana de Lisbeth Salander amb la intenció de recuperar-la més tard: “Em vaig adonar que tot se centrava en la germana. Larsson en parla en unes petites paraules a la primera novel·la. L’únic que transcendia és que era molt guapa, molt manipuladora i la favorita del papa. Larsson tenia pensat escriure deu llibres i jo em vaig adonar que ell hi feia referència a la primera novel·la per reprendre-ho posteriorment.” I amb aquestes dades va construir el personatge de Camilla, un “clixé de la maldat”. I per això creu que Millennium és un drama grec: “Dos germanes que s’odien, una guerra familiar. Una es posa de la banda del pare, l’altra de la mare. És un clàssic”, insisteix. Lagercrantz insisteix que l’experiència d’escriure tres novel·les de Millennium ha estat fantàstica, però recalca que ja hi ha posat el punt final: “Podia haver seguit però corria el risc de caure en la rutina. I he arribat fins aquí. No hi ha volta enrere.”

Tardor literària amb Vargas Llosa Le Carré, Mendoza i Pérez-ReverteLes noves novel·les de John le Carré, Mario Vargas Llosa, Eduardo Mendoza, James Ellroy, Arturo Pérez-Reverte i Ildefonso Falcones destaquen en les novetats de la tardor literària espanyola. Le Carré construeix en Un home decent (Planeta) una novel·la d’espies ambientada al Londres del 2018 amb el rerefons de Trump i el Brexit; i Ellroy torna a la ciutat convulsa per Pearl Harbour el 1942 a Esta tormenta (Random House). Tiempos robustos (Alfaguara), de Vargas Llosa, narra les conseqüències del cop militar a Guatemala el 1954, avalat per la CIA. Seix Barral publicarà la nova novel·la de Mendoza amb noves aventures de Rufo Batalla i el príncep Tukuulo, ara des del 1975. Pérez-Reverte viatja al segle XI amb la seua visió del Cid amb Sidi (Alfaguara), i Falcones publicarà El pintor de almas (Grijalbo), ambientada a la Barcelona del 1901.

tracking