SEGRE

CINE RECONEIXEMENT

Josefina Molina guanya el Premio Nacional de Cine

Primera directora distingida en gairebé 40 anys del guardó || Critica la desigualtat i defensa el moviment Me Too

La directora de cine, teatre i televisió Josefina Molina.

La directora de cine, teatre i televisió Josefina Molina.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josefina Molina (Còrdova, 1936) va ser distingida ahir amb el Premio Nacional de Cine 2019, un guardó que, per primera vegada, rep una directora de cine en els gairebé quaranta anys que han passat des que es concedeix el premi i que el jurat assumeix com un deure per “reparar un deute històric”. No és casualitat. També va ser la primera a obtenir el títol de directora realitzadora a l’Escola Oficial de Cinematografia, el 1969, i una de les primeres a pensar que les dones cineastes necessitaven organitzar-se, com va demostrar quan va fundar el 2006 l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA). “Pertanyo a una generació que va viure en un panorama polític molt singular [una dictadura] i el fet que una dona es dediqués a dirigir cine era una novetat, encara que hi va haver precedents en la República i hi va haver Ana Mariscal. Érem excepcions”, va explicar Molina, que rebrà el guardó de mans del ministre de Cultura, José Guirao, en el marc del pròxim Festival de Sant Sebastià.

La directora també va defensar el moviment Me Too per “manifestar i visualitzar una realitat” del món cultural i cinematogràfic. “Em sembla bé el Me Too. Jo no he viscut l’assetjament sexual a la feina, però sí que és cert que a les dones se’ns considerava d’una manera diferent, érem casos estranys i se’ns mirava amb objecció.”

Josefina Molina critica el “sostre de vidre” per a les dones i insta a continuar batallant per la igualtat

En aquest sentit, va celebrar que avui dia hi hagi una “nova generació” de cineastes que “estiguin parlant del que els passa a les dones”, si bé va alertar que “encara queda molt per canviar”. “Les dones encara ho tenen difícil perquè hi ha un sostre de vidre. Laboralment estem en desigualtat, s’ha avançat molt però hem de continuar batallant per aconseguir més coses”, va afegir la directora de films com Función de noche (1981), Esquilache (1989), Lo más natural (1990) i La Lola se va a los puertos (1993).

Molina també ha dirigit sèries i programes a TVE des del 1964 i teatre (Cinco horas con Mario, amb Lola Herrera).

tracking