SEGRE

ART DOCUMENTACIÓ

Fotomosaic amb 16.000 fotos dels 38 anys de FiraTàrrega

A l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, elaborat amb algoritmes de visió artificial

Dirigents de l’Arxiu, el consell de l’Urgell i l’ajuntament amb l’autora, Pilar Rosado (segona per la dreta).

Dirigents de l’Arxiu, el consell de l’Urgell i l’ajuntament amb l’autora, Pilar Rosado (segona per la dreta).AYUNTAMIENTO DE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell exhibirà des de dijous que ve i fins al 4 d’octubre un fotomosaic gegant amb 16.000 imatges històriques recopilades sobre la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, des dels seus inicis el 1981 fins a la passada edició del 2018. Amb el títol AlgoRitmes firals, es tracta d’un treball innovador d’investigació arxivística que ha portat a terme l’artista Pilar Rosado (Sant Boi de Llobregat, 1965). L’autora ha seleccionat 16.000 fotografies dels fons documentals de l’Arxiu Comarcal i de la mateixa FiraTàrrega i les ha disposat i ordenat al mosaic utilitzant algoritmes de visió artificial. La disposició de les imatges, en forma de microfotografies, s’ha regit d’aquesta manera per criteris de contingut visual, agrupant les més similars i aïllant les més singulars.

El resultat, segons va explicar ahir l’autora, “és un mapa visual que estableix els patrons iconogràfics del certamen teatral durant els seus trenta-vuit anys d’història”. Pilar Rosado, que és artista resident a Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers, afirma que el seu treball “il·lustra com seran les futures grans col·leccions d’imatges, que seran catalogades i ordenades utilitzant algoritmes de visió artificial”.

L’autora també busca proporcionar un nou punt de vista que faci reflexionar l’espectador sobre les convencions de la mirada.

Residència creativa

L’obra AlgoRitmes firals s’ha confeccionat aquest estiu a Tàrrega en el marc del programa de residències creatives de l’Arxiu Comarcal, en el qual ha participat Pilar Rosado. Es tracta d’una iniciativa singular de suport a artistes i investigadors perquè creïn i reflexionin des de qualsevol disciplina de les ciències o l’art entorn dels documents i els arxius.

El programa té com a objectiu fomentar la investigació artística i la producció en un arxiu públic; contribuir a la promoció artística relacionada amb la interpretació dels documents; enriquir l’experiència per a l’artista i la ciutat amfitriona; i obrir un nou camp d’enfocament transdisciplinari dels arxius.

El fotomosaic podrà visitar-se a partir d’aquest dijous, coincidint amb la primera jornada de FiraTàrrega el 2019. A les 19.00 hores, està prevista una trobada de l’autora amb el públic. Posteriorment, rebrà la visita de les autoritats després de la inauguració oficial del certamen teatral.

tracking