SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ACTIVITATS

Cervera estrena l'antic safareig públic restaurat

Divendres, als actes de la Capital Cultural Catalana || Primera fase de la rehabilitació d’aquest espai documentat al segle XV

Vista actual del safareig públic restaurat de Cervera.

Vista actual del safareig públic restaurat de Cervera.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cervera estrenarà divendres que ve en el marc de les activitats de la Capital Cultural Catalana la rehabilitació de l’antic safareig públic de Sant Francesc, un espai patrimonial que va estar en ús fins fa poques dècades. La primera fase de les obres, corresponent a la part exterior, ha adequat l’entorn, ha substituït les lloses del terra de l’antic vas d’aigua i ha reforçat les parets degradades pel pas del temps.

El lloc està documentat ja el 1416, quan es va encarregar un abeurador per a animals al costat del convent de Sant Francesc, a peu del camí ral entre Barcelona i Aragó. El 1723 ja apareix documentat com a safareig públic de la xarxa d’aigües de la ciutat.

Després de la Guerra Civil, va quedar com un espai degradat i entre els anys setanta i vuitanta va rebre el cop de gràcia quan una pala mecànica el va destruir parcialment i el va cobrir de terra i runa. A partir de fotos antigues s’ha pogut restaurar i tornar-li l’aspecte original en una actuació que ha comptat amb un pressupost d’una mica més de 23.000 euros. La inauguració, a les 22.00 hores, comptarà amb una sessió de contacontes a càrrec de Patrícia McGill i la projecció d’imatges del procés de restauració.

Dos exposicions i una mirada ‘femenina’ a la Casa Sanpere

Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019 reprèn aquesta setmana les activitats culturals i artístiques després del parèntesi del mes d’agost. Dijous (17.00 h), la capella de la Mare de Déu de l’Incendi acollirà l’exposició del desè aniversari de l’associació cultural El Campanar de Cervera. El mateix dia (19.00 hores), la historiadora de l’art Mònica Piera guiarà un recorregut per l’antiga casa d’Hermínia Grau, actual Casa Duran i Sanpere. L’acció, titulada La Casa en femení, vol fer visible el paper d’Hermínia Grau i Eulàlia Duran, dona i filla d’Agustí Duran i Sanpere, a l’ombra de la figura de l’historiador. Finalment, diumenge (12.30 hores), la sala Cerverina d’Art inaugurarà l’exposició Els camins del poeta, un homenatge al poeta local Jaume Ferran.

tracking