SEGRE

PATRIMONI ESCULTURA

Cervera recupera el seu patró, el Sant Crist, després de restaurar-lo

Després d’una tasca d’un any, s’estrenarà diumenge a l’església de Sant Antoni

La talla va arribar dimarts al temple de Sant Antoni i estarà oculta fins a estrenar-la a la missa dominical.

La talla va arribar dimarts al temple de Sant Antoni i estarà oculta fins a estrenar-la a la missa dominical.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La capital de la Segarra recuperarà diumenge la talla de fusta del patró, el Sant Crist, després d’haver-la restaurat. Es tracta de la peça més emblemàtica del patrimoni cultural moble de Cervera. Té un pes de 180 quilos i mesura gairebé 3 metres d’altura. Tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat es van emportar el 3 d’octubre de l’any passat el crucifix, que va tornar aquest dimarts a la parròquia de Sant Antoni.

Val a recordar que l’anterior restauració de la talla va tenir lloc el 1924. Ara, se li han recompost els braços, ja que els originals l’hi van tallar durant la Guerra Civil per poder emparedar la figura a l’altar del paranimf de l’edifici de la Universitat i poder ocultar d’aquesta manera la peça. Les extremitats es van perdre i posteriorment es van adossar a la figura unes peces que contrastaven amb la talla original, de principis del segle XIV. Una altra de les novetats serà el color del nou Sant Crist. Així doncs, la restauració ha eliminat el marró fosc per deixar la talla d’un color clar amb tons grisos, segons va explicar un dels responsables del consell parroquial i activista cultural Joan Riu. La peça ja s’ha instal·lat tapada a l’altar major de Sant Antoni i es descobrirà diumenge al migdia durant la celebració de la missa, en plena setmana cultural Isagoge, prèvia a les festes locals. S’ha de recordar que el 2004 ja es va canviar la creu que sosté la talla i el 2015, l’artista Alba Cuñé va pintar els frescos de l’altar major del temple.

La restauració ha recompost els braços de l’escultura ‘perduts’ durant la Guerra Civil

Es tracta d’una escultura de gran valor artístic que explica la transició del romànic al gòtic. És una talla anònima documentada el 1360, que es va col·locar al temple el 1374. La llegenda local explica que dos pelegrins que van demanar acollida una nit a l’hospital, i que l’endemà van deixar la figura a l’habitació, eren en realitat dos àngels que van recompensar la generositat dels regents de la institució amb aquest regal.

La talla va arribar dimarts al temple de Sant Antoni i estarà oculta fins a estrenar-la a la missa dominical.

La talla va arribar dimarts al temple de Sant Antoni i estarà oculta fins a estrenar-la a la missa dominical.XAVIER SANTESMASSES

tracking