SEGRE

POBLACIÓ EDUCACIÓ

L'11,4 per cent dels lleidatans no té cap tipus d'estudis

Més de 40.600 majors de 16 anys són analfabets o amb la primària inacabada

Vista de la seu d’Assumptes Socials i Famílies a Lleida.

Vista de la seu d’Assumptes Socials i Famílies a Lleida.GOOGLE MAPAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un de cada deu lleidatans no disposa de cap tipus d’estudis, segons dades actualitzades al primer trimestre del 2019 proporcionades per la conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies en una resposta a una pregunta parlamentària del grup de Catalunya en Comú Podem. Segons aquestes dades, més de 40.600 lleidatans majors de 16 anys no tenen ni els cursos d’educació primària finalitzats. La conselleria detalla que un total de 3.636 són analfabets, ja que no saben llegir ni escriure, la qual cosa representa un percentatge de l’1% de la població en general. Per la seua part, uns 37.022 lleidatans més tenen la primària incompleta, fet que suposa el 10,4 per cent del total. En comparació amb el conjunt de Catalunya, la província de Lleida és la segona per percentatge en població sense cap tipus d’estudi, només al darrere de Girona (10%). Així mateix, les comarques de Ponent es troben per sota de la mitjana catalana, amb un 12,9%.

Catalunya en Comú Podem va preguntar al Govern sobre les persones que no havien accedit a la residència espanyola per analfabetisme. Una dada de què no disposa la Generalitat, per la qual cosa adjunta les xifres de l’última Enquesta de Població Activa distribuïda per províncies i nivell d’estudis. D’aquesta manera, la població estrangera sense cap tipus d’estudis representa l’1,4% del total, segons assenyalen les dades de la conselleria. El Govern aclareix que el nivell d’estudis afecta a l’hora de sol·licitar la nacionalitat i assenyala que “un important percentatge de la població es veurà privat dels seus drets polítics per no haver tingut l’oportunitat d’estudiar”.

El Govern recorda que una part important de població veu privats els seus drets pels estudis

La resposta parlamentària també inclou que el 33,16 per cent dels lleidatans majors de 16 anys han cursat l’educació secundària obligatòria i un 17,6 per cent té estudis de Batxillerat i cicles superiors de grau mitjà. Així mateix, segons indiquen les dades de la conselleria, més d’un 28 per cent té estudis superiors, amb més de 99.700 lleidatans. D’aquests, gairebé el 10 per cent són de nacionalitat estrangera.

Segons l’INE, l’any passat es va concedir la nacionalitat a un total de 1.318 estrangers residents a les comarques lleidatanes, un 62,5 per cent més que un any abans. El 2016, les adquisicions es van disparar arran d’un canvi burocràtic que traslladava la competència al Registre Civil.

tracking