SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ART

Una santa que torna a casa, Balaguer

La Generalitat compra en una subhasta a Barcelona una talla gòtica que dipositarà al Museu de la Noguera || Llueix l’escut de Pere II d’Urgell, que es va casar amb Margarida de Montferrat

Creat:

Actualitzat:

“Santa. Escola catalana, segle XV.” Així de simple descrivia el catàleg de la casa de subhastes barcelonina Lamas Bolaño una escultura gòtica en fusta policromada que sortia a la venda en la licitació celebrada el 19 i 20 del mes de juny passat. Tanmateix, als responsables del Museu Comarcal de la Noguera la fotografia de seguida els va cridar l’atenció per l’escut que llueix la talla al pit: el de la casa d’Urgell, amb dos barres d’Aragó i l’escacat típic d’aquesta família noble. A instàncies del museu, la Generalitat va exercir el dret de tempteig i la va adquirir per 4.200 euros amb l’objectiu de dipositar-la pròximament al museu de Balaguer.

La seua directora, Carme Alòs, va explicar ahir a SEGRE que “resultava molt evident l’heràldica del comte Pere II d’Urgell, perquè a més a més al llarg de la faldilla l’escultura llueix també uns petits escuts amb les armes de la baronia d’Entença, títol que també detenia Pere II”.

A petició del Museu de la Noguera, la Generalitat va exercir el dret de tempteig i la va comprar per 4.200 €

Alòs va expressar la seua satisfacció perquè el Museu de la Noguera exhibirà aquesta excepcional escultura gòtica de 90 centímetres d’alçada, vinculada al món culte i refinat que sempre va envoltar el comte Pere II d’Urgell al Castell Formós de Balaguer, sobretot després del seu matrimoni el 1375 amb Margarida de Montferrat.

“No sabem la procedència original de la peça. Hem començat una recerca a través de fotos antigues d’esglésies i retaules, però cal un estudi més profund”, va explicar Alòs.

En aquest sentit, va apuntar que “fins i tot podria tractar-se de la Verge titular d’algun retaule, però no ho sabem”.

D’altra banda, també va recordar la figura fonamental en aquella època de la culta Margarida de Montferrat, ja que l’escultura mostra una santa beneint amb la mà dreta mentre sosté un llibre amb l’esquerra, una imatge cultural de la dona molt avançada a finals del XIV o principis del XV.

D’altra banda, Alòs va assenyalar que “quan l’escultura arribi a Balaguer, segurament aquesta tardor, en valorarem l’estat de conservació per si és necessària alguna intervenció de restauració, però si la figura està bé l’exposarem immediatament”. Lluirà al costat d’un fragment de casulla del segle XIV amb l’escut de Pere II sobre sant Miquel, comprat també en una subhasta fa un parell d’anys.

L’Hermitage rus conserva un copó del XIV també de Pere IILa sortida a subhasta de l’escultura comprada per la Generalitat és una mostra més de la dispersió al mercat de l’art de peces que van sortir de l’ambient de luxe que va envoltar Pere II, amb el centre al Castell Formós de Balaguer. Un altre exemple va ser la identificació el 2016 d’un copó del segle XIV en poder del museu Hermitage de Sant Petersburg des del 1925, que havia pertangut al comte i la seua esposa, Margarida de Montferrat.

tracking