SEGRE

ARQUEOLOGIA PROJECTES

Verdú aixeca una casa ibèrica amb tècniques del segle III aC

Al jaciment dels Estinclells, amb maons de tova

Una trentena d’arqueòlegs i estudiants participen aquestes setmanes en la construcció de la casa.

Una trentena d’arqueòlegs i estudiants participen aquestes setmanes en la construcció de la casa.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arqueòlegs i estudiants universitaris vinculats al Centre d’Estudis Lacetans estan reconstruint un habitatge al jaciment ibèric dels Estinclells de Verdú utilitzant els mateixos materials i les mateixes tècniques que al segle III aC. El projecte, que es porta a terme en un terreny al costat del jaciment, consisteix a reproduir la casa des de zero, en la mateixa orientació que l’habitatge original, del qual encara poden veure’s restes. Borja Gil, del Centre d’Estudis Lacetans, va explicar que “estem aixecant el tram de muralla corresponent a la casa amb toves”.

Al juliol ja van fabricar 1.600 motllos de tova (fang, palla i aigua) d’entre 10 i 12 quilos cada un, però calculen que els fan falta un miler més, “ja que es tracta d’una casa de dos plantes de grans dimensions”. L’actual campanya va arrancar el 9 de setembre passat i s’allargarà fins a finals de mes. A banda d’aquesta actuació d’arqueologia experimental, la trentena de participants també duen a terme excavacions arqueològiques a la vil·la romana dels Estinclells i el poblat ibèric del Tossal de la Pleta de Belianes.

Per donar a conèixer el jaciment i el projecte, avui diumenge des de les 8.00 hores està prevista una demostració de cocció de ceràmica amb els forns ibèrics també reproduïts fa uns anys.

tracking