SEGRE

COMERÇ LLIBRES

Tanca després de 34 anys una històrica llibreria de Lleida

Per la jubilació del propietari, Miquel Bernal, i la falta de relleu generacional

Miquel Bernal, ahir a la llibreria Punt de Llibre a l’anunciar el tancament després de 34 anys d’activitat.

Miquel Bernal, ahir a la llibreria Punt de Llibre a l’anunciar el tancament després de 34 anys d’activitat.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

La llibreria Punt de Llibre de Lleida tancarà les portes a finals d’octubre després de 34 anys d’activitat comercial, primer al carrer Canonge González i després a Bisbe Messeguer, al costat del Rectorat de la Universitat de Lleida. El propietari, Miquel Bernal, va comunicar aquest dimarts per correu electrònic a clients, col·laboradors, editors i firmes distribuïdores una decisió que li ha costat molt de prendre. “Estic a punt de complir 67 anys, ja en porto gairebé dos de jubilació activa, un temps en el qual sempre he tingut l’esperança que la llibreria pogués tenir continuïtat a la família, però els meus fills tenen les seues carreres professionals i aquest sector cada dia té més dificultat”, va explicar ahir Bernal a SEGRE. La jubilació i la falta de relleu generacional l’han impulsat a tancar. “Ho vam decidir en família diumenge passat, quan vam celebrar el meu sant”, va comentar el propietari de Punt de Llibre, cansat de “lluitar” en un sector afectat per “la crisi econòmica, la caiguda de lectors i la competència de les grans plataformes de distribució, que et porten a casa el llibre que compres, per internet, o de les mateixes associacions de pares en el cas del llibre de text amb les compres directes a editorials o la socialització de llibres”. Fins a finals de mes mantindrà oberta la llibreria per liquidar existències amb preus especials i descomptes i “acomiadar-se dels clients de tots aquests anys”.

Activista cultural

Miquel Bernal no només treballava de llibreter sinó que en les últimes dècades també era un activista cultural en el món literari. Fins i tot entre el 1999 i el 2007 va obrir una segona llibreria al carrer Pi i Margall, comerç que des de fa uns anys ha reprès un nou propietari. També va posar en marxa concursos literaris de recitació i de contes i narrativa curta i, sobretot, una de les seues iniciatives més populars, el Vermut Literari en plena diada de Sant Jordi al costat de la parada de la llibreria a la rambla Aragó. Un esdeveniment distès que cada any reunia escriptors, editors i polítics de Lleida i que el mes d’abril passat va arribar a les 31 edicions. “A partir d’ara, per Sant Jordi podré passejar i fer un volt per les parades de llibres”, va exclamar Bernal amb un punt d’ironia, però també de tristesa per haver de deixar “un ofici que sempre he estimat i en el qual m’he deixat moltes hores d’esforç”.

tracking