SEGRE

La Biblioteca de Tàrrega portarà un nom de dona escollit mitjançant una votació popular

Les cinc propostes es poden votar del 7 al 20 d’octubre on-line o presencialment

Representants de Dones Arrel, Fòrum Femení d'Opinió, L'Èxit, Comissió de Gènere La Soll, Comissió de Gènere Agrat, Dones Verge del Pedregal i APADOC (Associació de Persones Afectades de Dolor Crònic).

La Biblioteca de Tàrrega portarà un nom de dona escollit mitjançant una votació popularAjuntament de Tàrrega

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les associacions de dones de Tàrrega impulsen un procés participatiu per escollir el nom de dona que identificarà la Biblioteca Comarcal de la localitat. La iniciativa compta amb el suport de l’ajuntament amb la voluntat de "pal·liar la desigualtat de gènere existent en el nomenclàtor de carrers i equipaments de la ciutat".

Les entitats que impulsen l’acció són Dones Arrel, Fòrum Femení d’Opinió, L’Èxit, Comissió de Gènere La Soll, Comissió de Gènere Agrat, Dones Verge del Pedregal i APADOC (Associació de Persones Afectades de Dolor Crònic).

Sota el lema ‘Posem nom a la Biblioteca’, es proposen cinc candidatures corresponents a dones targarines del segle XX vinculades a les lletres, la docència i les arts. Els perfils biogràfics s’han obtingut a partir del treball de recerca ‘On són les dones targarines?’ de la Regidoria d’Igualtat. El dijous 10 d’octubre se celebrarà al Teatre Ateneu una taula rodona oberta al públic per presentar i defensar cada una de les candidatures per part de cinc joves estudiants.

Les candidatures:

  • Rosina (1921-2010) i Maria Teresa Pera Güell (1924-2012): expertes llibreteres amb un ampli coneixement bibliogràfic. Fins al 2002, any de tancament de la seva llibreria, van ser una referència per a moltes lectores i lectors tant de Tàrrega com de fora vila.

  • Maria Teresa Pintó Pijuan (1930-2017): religiosa, música, pedagoga i mestra que edità mètodes didàctics d’EGB impartits en molts col·legis arreu de l’Estat. També va ser autora dels textos ‘Teoria de la música’ dels conservatoris de l’Aragó.
  • Dúnia Lorda Vidal (1965–1999): il·lustradora i pintora que desenvolupà bona part de la seva tasca al diari 'Avui'. També il·lustrà llibres i portades de discos musicals.
  • Alba Güell Roca (1900-1997): mestra i activista cultural que cedia la biblioteca personal al seu alumnat per fomentar la lectura. Fou represaliada per impartir la docència en llengua catalana.
  • Josefina Solsona Querol (1907-1960): escriptora que conreà diversos gèneres com contes, narrativa infantil i juvenil, novel·la sentimental i teatre de comèdia.
  • Com participar-hi? El procés participatiu es basa en un sistema de votació popular on-line o bé de forma presencial, en horari d’obertura, a les urnes situades a l’Ajuntament de Tàrrega, la Biblioteca Comarcal, l’Aula d’Extensió Universitària - Teatre Ateneu, el Centre Cívic – Casal de Gent Gran, el Centre d’Entitats, la Regidoria d’Igualtat i centres de secundària del municipi. Als punts on s’ubiquen les urnes i als establiments de Foment Tàrrega es poden obtenir les butlletes de votació. La recepció de vots finalitzarà el proper 20 d’octubre i el resultat es farà públic abans de finalitzar el present mes.

    tracking