SEGRE

LITERATURA UNIVERSITAT

La Càtedra Màrius Torres rep autògrafs i noves cartes del poeta lleidatà

Donació a la UdL d’una familiar de l’escriptor

Helena Malagón Perenya i els professors Margarida Prats i Joan Ramon Veny, amb les cartes del poeta.

Helena Malagón Perenya i els professors Margarida Prats i Joan Ramon Veny, amb les cartes del poeta.UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida va rebre dilluns un nou material original del poeta lleidatà, que passa d’aquesta manera a engrossir el tresor literari que es conserva a Lleida de l’autor de La ciutat lunyana i que es difon a través de la digitalització.

Es tracta de set cartes que Màrius Torres va enviar a la seua cosina Helena Perenya Pàmies, al marit d’aquesta, Javier Malagón, i a una amiga del matrimoni escrites entre el 1937 i el 1941; així com també la traducció de tres sonets del poeta renaixentista francès Pierre de Ronsard de la qual no es tenia constància; una tanka (un tipus de poesia tradicional japonesa caracteritzada per tenir cinc versos amb un total de 31 síl·labes mètriques) editada el 1953 i dos dotzenes d’autògrafs (manuscrits i mecanuscritos) de l’escriptor.

La filla d’Helena Perenya, que era cosina de Màrius Torres, dóna a la UdL cartes que va rebre la seua mare

L’autora de la donació, Helena Malagón Perenya, filla d’una cosina del poeta, Helena Perenya, va explicar que va entregar aquesta documentació a la Universitat de Lleida “perquè la meua mare hauria volgut que fossin aquí”.

Malagón Perenya, resident als Estats Units, va trobar aquest material a la casa familiar i, aprofitant l’estada actual a Catalunya, va visitar Lleida per entregar les cartes a la Càtedra Màrius Torres amb l’objectiu de conservar-les i difondre-les. En l’acte de donació hi havia el director de la càtedra, el professor de la UdL Joan Ramon Veny, i la professora de la Universitat de Barcelona i experta en Màrius Torres Margarida Prats. A partir d’ara, la Càtedra i la unitat de Biblioteca i Documentació emprendran la digitalització i inventari d’aquest nou material per incorporar-lo al Corpus digital de la Càtedra i al fons especial de la Biblioteca de Lletres dedicat al poeta lleidatà.

tracking