SEGRE

POLÍTICA CULTURAL COMISSIÓ EUROPEA

Lleida, a l'índex de ciutats culturals de la Unió Europea

Segona edició d’aquest rànquing bianual que compara 190 urbs de 30 països

Un dels espectacles de la passada Fira de Titelles de Lleida, festival que ‘suma’ a l’índex cultural.

Un dels espectacles de la passada Fira de Titelles de Lleida, festival que ‘suma’ a l’índex cultural.ÓSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea, l’organisme executiu de la Unió Europea (UE), acaba de publicar la segona edició del Monitor de les Ciutats Culturals i Creatives, un ampli estudi estadístic comparatiu bianual que mesura l’impacte de la cultura a la societat i l’economia. La primera edició, el 2017, va elegir un total de 168 ciutats de diferents mides de trenta països europeus, entre les quals Lleida com una de les catorze espanyoles que s’han seleccionat. En aquesta ocasió, l’estudi ha sumat 22 ciutats més, fins a les 190, i Lleida repeteix en la selecció de ciutats espanyoles, grup al qual s’ha afegit Terrassa. Un dels criteris pels quals la capital del Segrià forma part d’aquest estudi és que acull cada any almenys dos festivals culturals internacionals, entre els quals l’informe cita l’Animac i la Fira de Titelles.

L’índex té en compte vint-i-nou indicadors per a la classificació general, que mesuren la vitalitat cultural de les ciutats a través del nombre de museus, sales de concerts, galeries d’art i cines, però també pernoctacions turístiques, nombre de visites a museus o la satisfacció del públic amb les instal·lacions culturals; així com la creativitat econòmica, inclosos el nombre de llocs de treball al sector cultural, i el clima social, mesurant per exemple la seua accessibilitat. També es té en compte la seua població.

Així doncs, Barcelona i Madrid (dins del grup XXL) s’han classificat a la novena i onzena posició al rànquing global de ciutats que més promouen la cultura i la creativitat a la UE. París encapçala aquesta classificació de les vint ciutats amb més d’un milió d’habitants, seguida de Munic, Londres i Milà. L’índex també avalua València, Sevilla i Saragossa a la categoria XL; Bilbao, Las Palmas i Còrdova a la L; i Granada, Santiago de Compostel·la, Sant Sebastià, Salamanca, Lleida, Terrassa i Burgos a la S-M. Al grup de cinquanta-set ciutats de 100.000 a 250.000 habitants, Lleida es queda al lloc 46, just per sobre de Terrassa.

En l’àmbit del dinamisme cultural, l’estudi destaca els equipaments teatrals i musicals, però flaqueja en turisme cultural. En economia, Lleida és forta en llocs de treball d’art i cultura, però falla en llocs de treball de comunicació i noves tecnologies. I pel que fa a l’entorn, l’índex puntua l’accessibilitat i comunicacions de la ciutat, però resta en graduats en arts i humanitats.

tracking