SEGRE

LITERATURA GUARDONS

Javier Cercas guanya el Planeta

L’autor de ‘Soldados de Salamina’ s’emporta el premi per la novel·la policíaca ‘Terra Alta’ || Una obra en la qual reflexiona sobre la llei, la justícia i la revenja

L’escriptor Javier Cercas, ahir a la nit després de rebre el Premi Planeta a la gala celebrada a Barcelona.

L’escriptor Javier Cercas, ahir a la nit després de rebre el Premi Planeta a la gala celebrada a Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor extremeny Javier Cercas, establert a Girona des de la seua infantesa, va guanyar ahir a la nit a Barcelona el LXVIII Premi Planeta de novel·la 2019, dotat amb 601.000 euros, amb la novel·la policíaca Terra Alta. L’obra està protagonitzada per Melchor Marín, exdelinqüent convicte, actual mosso d’esquadra a Gandesa i heroi dels atemptats jihadistes del 2017 a Cambrils. A la novel·la, el personatge s’enfronta a un triple assassinat, una investigació per la qual haurà de pagar un preu molt alt. L’autor de Soldados de Salamina (2001), un dels èxits més grans de la literatura espanyola i portada al cine per David Trueba el 2003, va revelar que és la primera vegada en la vida que s’ha presentat a un premi literari i va explicar que la novel·la “intenta ser una reflexió sobre alguns assumptes que m’interessen i que per desgràcia estan de moda: el valor i sentit de la llei, la possibilitat de la justícia i la legitimitat de la revenja a través de l’epopeia d’un home a la recerca del seu lloc al món”. La gala literària, celebrada al MNAC i sense presència de cap membre del Govern català (tot i que sí amb els expresidents Montilla i Mas), va comptar amb l’assistència de la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, que a l’arribar va reclamar que “intentem entre tots que les coses siguin tan segures i cíviques com sigui possible”. Calvo va justificar la seua presència amb el ministre de Cultura per “donar suport a un premi tan important i respectant la ciutadania que no té res a dir i res a protestar”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va abandonar el sopar pels aldarulls a les manifestacions per la sentència de l’1-O.

Vilas és autor de novel·les com España (2008), elegida per la revista Quimera com una de les deu novel·les més importants en castellà de la primera dècada del segle XXI; Aire Nuestro (2009), premi Cálamo; Los inmortales (2012); El luminoso regalo (2013) i Ordesa (2018).

Manuel Vilas, de Barbastre, finalista per ‘Alegría’

El poeta i narrador oscenc Manuel Vilas (Barbastre, 1962) va proclamar-se finalista del premi Planeta, dotat amb 150.250 euros, per la novel·la Alegría. L’obra, una mirada lúcida sobre la societat actual, està protagonitzada per un home de mitjana edat, turmentat pels seus propis dimonis, com la depressió, el pas dels anys i la mort dels seus éssers estimats. Vilas, que va desitjar que el lector senti alegria quan llegeixi la seua novel·la, va destacar que l’obra versa sobre un home que durant la maduresa en la seua vida s’adona que l’alegria “és el sentiment més important de la vida, més que el sentiment de la felicitat”. En la història, el protagonista s’adona que existeix una alegria al present i en la contemplació dels éssers estimats. L’escriptor oscenc va subratllar que a la novel·la sobrevolen qüestions com els sentiments familiars i els afectes profunds, les arrels i el misteri de l’amor, amb “un tema ancestral i atàvic que és la relació entre pares i fills i els viatges”.

tracking