SEGRE

TRIBUNALS VEREDICTE

El jurat declara culpable d'assassinat l'acusat de matar la funcionària a Lleida

Creu per unanimitat que Lanuza va acabar amb la vida de la dona sense que es pogués defensar al seu pis d’Acadèmia || Fiscalia eleva la petició de condemna a 21 anys de presó i la defensa en demana 15

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jurat, format per cinc dones i quatre homes, va declarar ahir per unanimitat culpable d’assassinat Jordi Lanuza, l’acusat de matar la funcionària d’Ensenyament Amparo Soler Betés, de 61 anys, al seu habitatge del carrer Acadèmia de Lleida el 17 de febrer del 2017. En la lectura del veredicte a l’Audiència Provincial de Lleida, el portaveu del tribunal popular va assenyalar que consideren que l’instal·lador de fibra òptica és culpable “de matar la víctima quan aquesta no podia defensar-se” i sol·licita que, una vegada condemnat, no pugui accedir a l’indult i que també se li suspengui la pena. Després del veredicte, la Fiscalia va modificar la seua acusació, ja que sol·licitava una pena per homicidi a 15 anys de presó, i la va elevar a 21 anys per assassinat. L’acusació particular, representada per l’advocada Marta Duró, va mantenir la petició de 22 anys i mig mentre que la defensa va canviar la seua sol·licitud d’absolució per la pena mínima per assassinat, que és de quinze anys de presó. Quant a la responsabilitat civil, el Ministeri Públic va demanar una indemnització a la família de la víctima de 52.000 euros, quantitat que l’acusació particular va elevar a 150.000 euros. Així mateix, les dos acusacions van sol·licitar que, després de la condemna de presó, se li imposi al processat cinc anys de llibertat vigilada. La família també demana una ordre d’allunyament.

Després de menys de 24 hores de deliberació, el jurat va dictar un veredicte en el que va declarar provats per unanimitat set dels vuit punts sobre els quals s’havien de pronunciar. Van basar la culpabilitat de l’acusat en les imatges de les càmeres de seguretat que el van gravar entrant i sortint de l’edifici, en què va estar 34 minuts, just en la franja horària en la qual els forenses van establir l’hora del crim, a més que la víctima tenia sang amb el perfil genètic (ADN) de l’acusat a la butxaca posterior dels pantalons que portava quan la van trobar morta a casa. El jurat ha tingut en compte la declaració d’un veí que es va creuar amb Lanuza a l’escala i que va sentir com es tancava la porta del pis de la víctima, per la qual cosa la dona esperava l’acusat. Una trobada que també donen per provada pel testimoni d’una companya de feina de la funcionària, que va trucar el mateix matí del crim a Lanuza perquè li instal·lés el wifi a l’ordinador que s’acabava de comprar. La porta de l’habitatge no estava forçada i tenia les claus posades per dins, van destacar a la lectura del veredicte. Així mateix, el jurat va assenyalar les diverses contradiccions de l’acusat durant el judici, a l’assenyalar que, al no obrir-li la víctima la porta, es va quedar al replà, mentre que en la declaració davant dels Mossos va dir que se n’havia anat.

El 2005, Lanuza ja va ser condemnat a cinc anys i tres mesos de presó per lligar i agredir l’exparella

Les acusacions van mantenir durant els set dies que va durar el judici pel crim d’Acadèmia que el mòbil va ser econòmic, ja que la intenció de Lanuza era robar a la funcionària, que guardava grans quantitats d’efectiu a casa. Els Mossos d’Esquadra van constatar que la víctima tenia una bona posició econòmica, que era desconfiada i que “no deixava entrar qualsevol a casa”. Pocs mesos abans del crim, havia tret una quantitat important de diners del banc, ja que, segons les seues amigues i companyes de feina, volia fer “un canvi” i comprar-se un portàtil i un aparell de televisió. Pel que fa a l’acusat, els investigadors van determinar que passava per dificultats econòmiques, encara que la mateixa setmana del crim va pagar 5.600 euros en metàl·lic de la reforma de la cuina de casa seua.

Els agents també van assenyalar que la mateixa tarda de l’assassinat, Lanuza va escriure un missatge a la seua dona en què li assegurava que el banc li havia concedit un préstec de 10.000 euros, encara que l’entitat no tenia constància de cap petició de crèdit. Amparo Soler Betés va morir al rebre quatre punyalades al coll, sense gairebé poder oferir resistència, com així ho aprecia el jurat. Lanuza ja va ser condemnat per l’Audiència el 2005 a cinc anys i tres mesos de presó per lligar la seua exdona i agredir-la durant nou hores. Va segrestar la víctima quan va voler posar fi a la relació només tres mesos després de casar-se.

Jordi Lanuza, ahir, sent traslladat pels Mossos d’Esquadra després d’escoltar el veredicte del jurat a l’Audiència de Lleida.

Jordi Lanuza, ahir, sent traslladat pels Mossos d’Esquadra després d’escoltar el veredicte del jurat a l’Audiència de Lleida.AMADO FORROLLA

tracking