SEGRE

ARQUEOLOGIA EXCAVACIONS

Troben a Isona una de les portes de la ciutat romana

Nou tram de muralla, del segle I aC

L’arqueòloga Cristina Belmonte mostra una conducció d’aigua.

L’arqueòloga Cristina Belmonte mostra una conducció d’aigua.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les excavacions arqueològiques dirigides des de la Universitat de Barcelona a l’antiga ciutat romana d’Isona, al Pallars Jussà, han tret a la llum les restes d’una de les portes de la muralla d’Aeso, datades al segle I aC, que converteix aquesta construcció en “una de les més grans conservades de l’època romana a Ponent”, segons va destacar el professor de la UB Ignasi Garcés. Els arqueòlegs, que van acabar l’excavació dijous passat després de dos setmanes de treballs, també han descobert la presència de nombroses construccions d’estances o de clavegueram més modernes, de l’època altimperial (segles I-II dC), resultat de l’ampliació de la ciutat fora de la muralla.

La directora de l’excavació, Cristina Belmonte, va remarcar la importància del jaciment, ja que “tenim documentada des de la ciutat petita de l’I aC fins a la seua expansió extramurs al II dC, tres períodes diferents coincidint amb tres centúries”. També va destacar que “la troballa d’algunes ceràmiques indiquen presència ibèrica prèvia als romans, per la qual cosa si tenim sort futures excavacions podrien servir per reconstruir tota la història des de l’assentament ibèric”.

Per la seua part, l’alcaldessa d’Isona, Rosa Amorós, va recordar que encara que el municipi és conegut pels jaciments paleontològics i les restes de dinosaures, l’època romana és fonamental, forma part de la nostra història. Així, va assenyalar com a “significativa la troballa d’aquest nou tram de muralla, la més gran d’aquesta època de la zona occidental catalana, més que les dels jaciments de Guissona o Lleida”.

En aquest sentit, Amorós va apostar per “seguir els treballs a Aeso per difondre aquest patrimoni cultural de la mà de la universitat i el Museu de la Conca Dellà”.

L’arqueòloga Cristina Belmonte mostra una conducció d’aigua.

L’arqueòloga Cristina Belmonte mostra una conducció d’aigua.ACN

tracking