SEGRE

Investigadors de la UdL treuen a la llum un oli inèdit de Sorolla

El quadre pertany a la primera etapa del pintor valencià

Investigadors de la UdL treuen a la llum un oli inèdit de Sorolla

Investigadors de la UdL treuen a la llum un oli inèdit de SorollaCAEM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) han descobert un oli inèdit de Joaquín Sorolla, pintat per l’artista valencià el 1883 i en el que es representa a una nena en llit debatent-se entre la vida i la mort, ha explicat en un article recollit el seu director, Ximo Company. Els propietaris de l’obra es van adreçar al CAEM per verificar l’autoria del treball, en una anàlisi que ha durat sis mesos per certificar aquesta obra que Sorolla va pintar amb 20 anys a València, segons ha publicat aquest dimecres 'El País’.

Els investigadors han contrastat la seua proposta atributiva a l’experta més important en Sorolla, la seua besnéta Blanca Pons-Sorolla, qui després de diversos intercanvis i haver vist la peça en directe, "no va dubtar en ratificar l’atribució i de qualificar-la com una obra delicada i indiscutible del primer Sorolla".

A l’article, Company ha afirmat que aquesta obra de 45 x 35 centímetres, sense marc, que representa un 'Cap de nena sobre el llit’, enfronta Sorolla "amb una tendresa i realisme sublims" a la representació d’una nena que es debat entre la vida i la mort, un tema clau en la història de l’art.

Company ha assenyalat que el pintor "burxa, s’endinsa i penetra en aquesta excelsa obra en els més inescrutable de la fràgil existència humana", i representa d’una forma convincent, complexa i anguniosa la frontera entre la vida i la mort.

Al seu article, el director del CAEM i catedràtic d’Història de l’Art de la UdL ha destacat les pinzellades de la gorra de puntes de la nena, la forma en què el cap es fundi amb el coixí, tot resolt amb una "prestesa tècnica i matèrica excepcional".

PRIMERA ETAPA DEL PINTOR

L’expert també ha assenyalat que la firma 'J.SorollA/83/Valencia' és una "firma habitual de la primera etapa del pintor", i ha dit que aquest oli ocult durant anys se sabia que posseïa un lacònic certificat d’autenticitat realitzat per Francisco Pons Sorolla, nét del pintor i antic director del Museu Sorolla de Madrid, amb data el 29 de juliol de 1956.

Es tracta, segons el director del CAEM, d’una obra de Sorolla realitzada en el seu període de joventut, quan encara residia a València, poc abans d’anar-se’n a estudiar a Roma gràcies a una beca de la Diputació de València.

Company ha subratllat que després del treball dels investigadors del CAEM, culminat amb un informe històric i artístic de la peça, atribueix l’oli "de forma rigorosa i contrastada, segura i inequívoca" a Sorolla.

tracking