SEGRE

EQUIPAMENTS MUSEUS

L'adjudicatària del Museu Morera de Lleida veu inviable fer-lo amb l'actual projecte i cost

Ho ha notificat a l’actual govern de la Paeria i també hauria avisat l’anterior || La Unió Temporal d’Empreses (UTE) adjudicatària de les obres del futur Museu d’Art de Lleida a l’antiga Audiència ha notificat a l’ajuntament que és inviable portar-les a terme al complet amb l’actual projecte i pressupost, que és de 4,47 milions d’euros. L’equipament havia d’estar a punt a mitjans de l’any 2021.

Vista de l’exterior de l’antiga Audiència, amb el cartell que anuncia les obres del Museu d’Art de Lleida al costat de l’entrada principal.

Vista de l’exterior de l’antiga Audiència, amb el cartell que anuncia les obres del Museu d’Art de Lleida al costat de l’entrada principal.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La rehabilitació i reforma integral de l’antiga Audiència per convertir-la en la seu definitiva del Museu Morera és inviable amb l’actual projecte i pressupost de les obres. Així ho ha notificat a la Paeria la Unió Temporal d’Empreses (UTE) adjudicatària de la rehabilitació, formada per Romero Polo, Benito Arnó i Sorigué. Segons ha pogut saber aquest diari, ho ha fet tant per escrit com en una reunió que van mantenir recentment amb els responsables del departament d’Urbanisme. A més, durant els mesos anteriors també hauria comunicat a l’anterior govern municipal la impossibilitat d’executar tota l’obra per aquesta raó.

Diverses fonts van informar que, entre altres qüestions, l’UTE argumenta aspectes relacionats amb la demora que hi va haver entre la licitació i adjudicació de les obres i el seu inici, els canvis que comporten les restes arqueològiques trobades al soterrani, o que el projecte no preveu actuacions indispensables relacionades amb les demolicions interiors o amb la climatització.

L’obra va tardar gairebé dos anys a iniciar-se, hi ha restes arqueològiques i l’UTE veu deficiències en el projecte

Pel que respecta a la dilació inicial, s’ha de tenir en compte que el projecte va sortir a licitació l’any 2017 i el termini de presentació d’ofertes va finalitzar l’octubre d’aquell mateix any. Tanmateix, el contracte no es va adjudicar fins al mes de març i no es va firmar fins al juny del 2018, en un acte presidit pel llavors alcalde, Àngel Ros, i els treballs no van començar fins gairebé al cap d’un any. L’UTE entén que el temps transcorregut va fer que l’oferta amb què es va adjudicar les obres, de 4,47 milions d’euros, havia quedat desfasada.

Un altre gran escull és el de la troballa al soterrani de restes de l’antigues adoberies medievals de la ciutat, ja que la partida necessària per adaptar el projecte és molt més elevada que la que hi havia prevista per afrontar l’aparició de possibles restes arqueològiques. Així mateix, l’adjudicatària considera que el projecte tampoc ha previst de forma adequada el dispositiu que comporta la demolició d’estances interiors, o que el sistema de climatització no s’ajusta a la normativa.

Per tots aquests aspectes, conclou que hi ha diverses unitats d’obra que no s’han pressupostat de forma correcta.

Decisió de l'ajuntament

Ara, l’ajuntament haurà de decidir si atén la reclamació de l’empresa adjudicatària i introdueix canvis substancials en el projecte que ha d’executar o bé adopta alguna altra alternativa. L’obra està cofinançada per la Diputació, la Generalitat i l’Estat (aquest a través de l’1,5 per cent Cultural), que s’han compromès, a aportar-hi un milió d’euros cada un, i per dos milions procedents dels fons Feder de la Unió Europea. Els treballs efectuats fins ara s’han limitat a les prospeccions arqueològiques i algunes demolicions d’estructures internes. Teòricament, el museu havia d’estar a punt a mitjans del 2021.

tracking