SEGRE

MOSTRES CENTENARI

La vaga de La Canadenca a Camarasa arriba a Barcelona

Exposició al Museu d’Història

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu d’Història de Catalunya de Barcelona acull des de dijous La vaga de La Canadenca, una exposició de fotografies, vídeos i documents amb motiu del centenari d’aquesta històrica vaga iniciada a Camarasa i dirigida per la Confederació Nacional del Treball (CNT) amb la qual els treballadors de tot l’Estat van aconseguir establir la jornada laboral de vuit hores.

La mostra està dividida en tres àmbits: el context, l’inici de la vaga i les mobilitzacions finals fins a aconseguir la reducció de la jornada laboral tal com es coneix avui. Les imatges de fotoperiodistes i d’humoristes gràfics, les filmacions, l’aportació de documents originals i les reflexions de protagonistes dels fets són alguns dels recursos que utilitza l’exposició per narrar visualment els esdeveniments històrics, identificar alguns dels seus protagonistes i, alhora, traslladar el públic al 1919. Tot plegat, ordenat cronològicament per facilitar als assistents la comprensió de cada una de les etapes d’aquest històric període que s’ha convertit en tot un símbol per a la classe treballadora i la lluita obrera.

La protesta va començar en aquest municipi de la Noguera com a conseqüència de les difícils condicions de vida i de treball que patien els treballadors de les construccions de La Canadenca a totes les seues obres dutes a terme al Canal de Seròs, Talarn i Tremp que, malgrat les mobilitzacions, no van aconseguir resultats fins que la CNT no va recolzar la reivindicació a Camarasa.

Una vegada iniciada la vaga, el sindicat va prendre les regnes de la mobilització i la va portar fins a Lleida i, després, cap a Barcelona.

El final del conflicte va arribar amb la firma i posterior publicació, el 4 d’abril del 1919, d’un decret llei en el qual es va establir la jornada laboral de vuit hores i que entraria en vigor l’1 d’octubre d’aquell mateix any.

tracking