SEGRE

POLÍTICA CULTURAL LLENGUA

Creix el cens d'entitats que impulsen el català

Una llista de 242 associacions i fundacions, 9 de les quals a Lleida || L’Ateneu de Ponent o els Amics de les Homilies d’Organyà

Un debat la setmana passada a l’Ateneu Popular de Ponent.

Un debat la setmana passada a l’Ateneu Popular de Ponent.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

El cens oficial d’entitats, associacions i fundacions en territoris de parla catalana que fomenten la llengua catalana i/o duen a terme activitats per impulsar el seu coneixement i ús entre la població en general o entre col·lectius concrets ha assolit aquest 2019 la xifra de 242 (nou de les quals de Lleida), que agrupen més de 700.000 socis. El cens ha sumat des de principis d’any un total de 36 noves entitats, la qual cosa suposa un increment d’un 15% respecte a les xifres del 2018. Aquestes 242 entitats s’estenen per més de vuitanta poblacions de Catalunya, València, les Balears, sud de França, Franja de Ponent, Andorra i Itàlia (l’Alguer). Es tracta d’un cens que gestiona la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat i que es renova any rere any.

S’ha de recordar que els donatius a favor de les diferents fundacions o associacions que tenen per finalitat el foment de la llengua catalana i que figuren en aquest cens gaudeixen d’una deducció que es pot aplicar a l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

Els donatius a favor d’aquestes entitats tenen una deduccción a aplicar a l’impost de la renda

Les 9 entitats lleidatanes inscrites en aquesta llista pública de Política Lingüística són l’Associació Amics de les Homilies d’Organyà, l’Associació Cultural Ateneu Golmesenc, l’Associació Cultural Recreativa Festa, Gastronomia i Cultura d’Agramunt i Comarca, l’Associació Cultural, Juvenil i Recreativa La Casa del Sol Naixent de Tremp, l’Associació de Donants de Sang de l’Urgell, l’Associació Reintegra per a la Integració i la Reinserció Laboral de les Terres de Ponent, l’Ateneu Popular de la Fuliola, l’Ateneu Popular de Ponent i, la nova incorporació d’aquest any, l’Associació Bombers Voluntaris d’Agramunt i de la Ribera del Sió.

El llistat inclou altres entitats o fundacions amb presència lleidatana, com per exemple l’Associació d’Editors en Llengua Catalana (amb Pagès Editors), l’Institut Joan Lluís Vives (del qual forma part la Universitat de Lleida), el Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya (el grup JCA Cinemes a Lleida i Alpicat) o Òmnium Cultural (delegacions de Lleida-Ponent, l’Alt Urgell, Solsona, Segarra-Urgell i el Pallars).

tracking