SEGRE

CINE GUARDONS

Francesc Betriu, Premi Gaudí d'Honor

L’Acadèmia del Cinema Català distingeix el cineasta d’Organyà “per la seua conscient i dilatada trajectòria i el seu compromís social” || El rebrà el 19 de gener a la gala de l’Auditori de Barcelona

Francesc Betriu complirà 80 anys el dia abans de rebre el premi.

Francesc Betriu complirà 80 anys el dia abans de rebre el premi.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director, guionista i productor de cine lleidatà Francesc Betriu (Organyà, 1940) va ser distingit ahir per l’Acadèmia del Cinema Català amb el Premi Gaudí d’Honor Miquel Porter 2019, el màxim reconeixement del cine català. El lleidatà rebrà el guardó durant la gala dels Premis Gaudí que tindrà lloc el 19 de gener vinent a l’Auditori del Fòrum de Barcelona. Es dóna la coincidència que el cineasta complirà anys el dia anterior, rebent així “el millor regal que podrien fer-me pel meu 80 aniversari”, va assenyalar ahir un emocionat Betriu a SEGRE. I és que, en paraules del mateix director, aquest “inesperat” premi és “el més important que he rebut en tota la meua carrera”. Segons el comunicat de l’Acadèmia, la decisió de la junta directiva d’atorgar el Gaudí honorífic a Betriu va ser presa per la seua “consistent i dilatada trajectòria com a director, guionista, productor, distribuïdor i crític” durant més de sis dècades, “així com pel seu ferm compromís social i per la diversitat de la seua producció, que inclou curtmetratges, documentals, sèries de televisió i sobretot llargmetratges, entre els quals destaquen pel seu nivell d’exigència crítica i artística Furia española (1975), Los fieles sirvientes servents (1980), La plaça del Diamant (1982), Réquiem por un campesino español (1985) i Sinatra (1988)”. Per la seua part, el cineasta va fer broma amb el fet que “en la decisió segur que hi ha tingut a veure una mica la meua edat” i va afegir, amb cert aire nostàlgic, que el premi serveix com a recompensa a “aquest nen d’Organyà que es passava molts diumenges a les dos sales de cine que en aquell temps hi havia al municipi”. Amb el Gaudí d’Honor, el lleidatà se suma a una llarga llista de gent del cine que també l’han rebut com Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016), Josep Maria Pou (2017), Mercedes Sampietro (2018) i Joan Pera (2019).

“El meu desig és llegar el guardó a la UdL amb la resta de la meua herència” El cineasta lleidatà Francesc Betriu va avançar ahir a SEGRE que inclourà el Premi Gaudí d’Honor a la seua extensa herència cinematogràfica llegada fa un mes a la UdL i que allotjarà la biblioteca del Rectorat a partir del gener. Com ja va publicar aquest diari, la donació inclou més de 6.000 llibres de cine, attrezzo utilitzat a les seues cintes, guions de projectes mai realitzats i fins i tot cartes que va mantenir amb Mercè Rodoreda, entre altres materials. “Cada dia que passa estic més satisfet d’haver triat la UdL com a destinació del meu llegat”, va assenyalar ahir el cineasta. Betriu va aprofitar per elogiar la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida, en què va ser reconegut amb el Premi Jordi Dauder. Es tracta d’un certamen “importantíssim i fonamental per a la ciutat”, que serveix a més per donar a conèixer “el nostre cine a Europa i la resta del món”.

tracking