SEGRE

LITIGI

Sijena demana presó per a Santi Vila per no entregar les obres que es va emportar la Guàrdia Civil amb l'aplicació del 155

Un exèrcit d'agents se les va endur del Museu de Lleida el desembre del 2017 aprofitant que no hi havia govern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'ajuntament de Villanueva de Sijena (Osca) ha presentat el seu escrit d'acusació relacionat amb el conflicte de les obres d'art i demana fins a 11 mesos de presó, 162.000 euros de multa i gairebé tres anys d'inhabilitació de càrrec públic per a l'exconseller de Cultura Santi Vila per no haver entregat les 44 obres del Museu de Lleida que es va acabar emportant un exèrcit de guàrdia civils aprofitant l'aplicació de l'article 155.

L'escrit d'acusació del consistori oscenc, presentat al jutjat d'instrucció número 3 d'Osca, també sol·licita una multa de 66.000 euros i dos anys d'inhabilitació per al seu successor al càrrec, Lluís Puig.

Els exconsellers de Cultura tenen oberta una causa penal a l'Audiència d'Osca acusats de desobediència, i en el cas de Vila, també de prevaricació, per no haver lliurat a l'Aragó les 44 peces del Monestir de Sixena que hi havia al Museu de Lleida.

En concret, l'Ajuntament de Villanueva de Sijena considera que Vila és responsable d'un presumpte delicte de prevaricació, pel qual demana onze mesos de presó, una multa de 63.000 euros i dos anys i nou mesos de suspensió de càrrec públic.

Així mateix, també sol·licita una multa de 99.000 euros i dos anys d'inhabilitació per un delicte de desobediència.

En el cas de Puig, també demana dos anys d'inhabilitació i una multa de 66.000 euros.

En concepte de responsabilitat civil, el consistori oscenc reclama que els dos exconsellers paguin "de forma solidària" les despeses produïdes al Govern d'Aragó per "rescatar, embalar i transportar" les peces des del Museu de Lleida fins al Monestir de Sijena.

El passat mes de febrer l'Audiència d'Osca va resoldre que l'Ajuntament de Vilanova de Sixena podia actuar com a acusació en la causa penal contra els exconsellers de Cultura, Santi Vila i Lluís Puig, en considerar que n'és un perjudicat directe ja que "és part en l'execució judicial en què presumptament es va cometre la desobediència".

Les obres se les va emportar la Guàrdia Civil el desembre de 2017 aprofitant que el ministeri de Cultura, que va assumir les competències de la conselleria en aplicació de l'article 155, no s'hi va oposar, a diferència del que havia fet sempre la Generalitat.

tracking