SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PROTECCIÓ

Aeso, Bé d'Interès Nacional

La Generalitat declara com a BCIN el jaciment romà d’Isona en categoria arqueològica || Un “referent de l’època romana a la Catalunya interior”

Restes romanes de l’última excavació a Aeso, l’octubre passat.

Restes romanes de l’última excavació a Aeso, l’octubre passat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va aprovar ahir, a proposta de la conselleria de Cultura, declarar l’antiga ciutat romana d’Aeso, a Isona (Pallars Jussà), Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica. Amb aquesta declaració, les intervencions a l’àrea protegida requeriran una autorització prèvia de la conselleria en el cas d’actuacions com remoure, excavar o anivellar el terreny, reparcel·lació de finques, arranjaments de camins, demolicions d’edificis, plantació o arrancada d’arbres o canvis de cultiu.

Bona part del jaciment romà d’Aeso es troba situat sota el nucli antic de l’actual població d’Isona i també sota els horts de la zona sud del nucli urbà de la localitat. La superfície total de la delimitació és de 12,3 hectàrees, entre la zona del nucli antic, el raval i els horts i camps agrícoles.

Les últimes excavacions arqueològiques al jaciment, a finals d’octubre, van treure a la llum restes d’una de les portes de la muralla d’Aeso, datades al segle I aC, que han convertit aquesta àrea en una de les més grans que es conserven de l’època romana a Ponent. Els arqueòlegs també van descobrir la presència de nombroses construccions d’estances o de clavegueram més modernes, de l’època altoimperial (segles I-II dC).

L’alcaldessa, Rosa Amorós, que va qualificar la declaració de “fantàstica i molt important per al municipi”, va explicar a SEGRE que la ciutat d’Aeso “és un referent del món romà de la Catalunya interior, que s’ha d’estudiar, excavar, conservar i difondre’s”.

Amorós també va anar més enllà al considerar que “Isona és un diamant en brut patrimonial per explicar la història des de la paleontologia i els dinosaures, passant per l’època ibèrica i romana i fins al patrimoni romànic i medieval”.

tracking