SEGRE

POLÍTICA LINGÜÍSTICA NORMALITZACIÓ

La toponímia d'Aran, al detall

Presenten el ‘Nomenclator dera Val d’Aran’, amb 3.450 noms oficials de llocs || Compendi que triplica els topònims que s’havien registrat fins ara

Presentació ahir a Barcelona del ‘Nomenclator dera Val d’Aran’.

Presentació ahir a Barcelona del ‘Nomenclator dera Val d’Aran’.INSTITUT D’ESTUDIS ARANESI

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya a Barcelona va acollir ahir la presentació del Nomenclator dera Val d’Aran, que recopila, oficialitza i posiciona sobre cartografia un total de 3.450 noms de llocs de la Val revisats, validats i aprovats per l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana. El president d’aquesta institució, Jusèp Loís Sans, va explicar a SEGRE que l’antecedent d’aquest nomenclàtor, de l’any 2003 i revisat el 2009, oficialitzava més de 52.000 topònims a Catalunya, dels quals només 1.011 corresponien a Aran.

Així, el nou Nomenclator ha multiplicat per més de tres les denominacions considerades oficials fins ara. En aquest sentit, una dotzena d’informants s’han dedicat en els últims anys a enquestar veïns de la Val d’Aran, parlants de tota la vida de l’aranès, per actualitzar els noms de llocs, des de pobles o rius fins a carrers. “L’Institut d’Estudis Aranesi s’ha encarregat del vessant lingüístic, la manera correcta d’escriure els topònims”, va recordar Sans.

La presentació del Nomenclator dera Val d’Aran “ens anima a continuar treballant per aconseguir una concreció més local, més pròxima, oficialitzant per exemple noms de prats o de coves”, va afegir Sans.

Aquest nou compendi bàsic i oficial de consulta dels noms de llocs és una eina perquè l’Administració i el món empresarial designin, etiquetin i fixin els noms de lloc aranesos de manera normativa.

En aquest acte, s’obsequiarà amb un exemplar cada assistent. El diccionari ja s’està presentant en escoles i a entitats araneses.

Presentació el dia 27 a Vielha, amb regal de diccionaris ? L’Institut d’Estudis Aranesi presentarà al públic el dia 27 de desembre a l’Hotel Tuca de Vielha el Nomenclator dera Val d’Aran i també el nou Diccionari der Aranés, un volum de gairebé cinc-centes pàgines que ha comptat en els últims anys amb la participació de més de trenta especialistes i que reuneix les paraules més utilitzades en aranès, així com el vocabulari propi de l’economia primària aranesa.

tracking