SEGRE

PATRIMONI LITIGI

El bisbat de Lleida recorrerà la sentència per les 111 obres

ERC insta el Parlament a defensar l’art que “està en risc de ser espoliat”

El bisbe de Lleida, saludant la consellera i l’alcalde al Museu de Lleida dimecres passat.

El bisbe de Lleida, saludant la consellera i l’alcalde al Museu de Lleida dimecres passat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de la cautela mostrada dimecres pel bisbe Salvador Giménez sobre el procés a seguir al conèixer-se la sentència que ordena entregar a la diòcesi de Barbastre 111 obres d’art del Museu de Lleida, el bisbat de Lleida va anunciar ahir en un comunicat la seua decisió d’“utilitzar tots els instruments legals que l’administració de Justícia posa al nostre abast, seguint els recursos pertinents” en defensa del patrimoni artístic del Diocesà. La decisió de recórrer la sentència favorable a Barbastre va arribar després d’una “llarga reflexió” en una sessió conjunta dels membres del col·legi de consultors i dels consells presbiterial, pastoral i d’assumptes econòmics del bisbat, organismes presidits pel bisbe i amb participació, entre d’altres, del vicari general, el president del Capítol de la Catedral i el rector del Seminari. Això sí, en el comunicat el bisbat va deixar clar que no utilitzarà el recurs “com un enfrontament entre dos comunitats sinó per a la recerca de la veritat, perquè existeix el convenciment que els arguments que es van presentar en el judici són correctes i plens de raó”.

D’altra banda, la sentència en contra del Museu de Lleida va arribar ahir al Parlament. Mentre la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, es va comprometre en seu parlamentària –com va fer dimecres a Lleida– a “arribar fins al final” en defensa de l’art, el grup d’Esquerra Republicana va presentar una proposta de resolució que insta el Govern a “la recuperació de l’art espoliat” (en al·lusió a les 44 obres traslladades fa dos anys a Sixena) i a “defensar les obres que estan en risc de ser espoliades”.

També va instar el Govern “a exigir a l’Estat la correcta conservació de les obres al monestir de Sixena mentre no siguin retornades al Museu de Lleida” i que s’exigeixi al Govern d’Aragó que “cessi en la judicialització del patrimoni amb connotacions polítiques”. ERC va manifestar el seu “rebuig que es torni a repetir l’espoli del 2017” i va expressar la seua reprovació contra el que va ser ministre de Cultura en aquella època, Íñigo Méndez de Vigo, i contra el jutge responsable de l’execució provisional d’aquella sentència per les seues “declaracions incendiàries”.

Les monges de Sixena deixaran el monestir per excés de ‘soroll’

La vintena de monges de la comunitat de Betlem que habiten des de mitjans dels anys 80 al monestir de Sixena deixaran el cenobi el 2020 perquè no acaben de trobar, segons diuen, “les condicions favorables per a la seua vocació de silenci” i per a una “vida amagada”. Les religioses ja han comunicat la seua decisió a les autoritats eclesiàstiques (bisbat de Barbastre) i civils (ajuntament) i a la congregació propietària de l’edifici, l’orde santjoanista, segons van anunciar dimecres al·legant que no es veuen capaces de “respondre a les expectatives actuals respecte al monestir”. Val a recordar que el 23 de febrer del 2018 el monestir va obrir el públic amb visites guiades només de divendres a diumenge per exhibir les obres traslladades uns mesos abans des del Museu de Lleida. L’abril d’aquell any ja van topar amb el Govern d’Aragó per aquest règim de visites establert.

tracking