SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Vila i Puig, a judici per Sixena

Al jutjat d’Osca, per un delicte de desobediència al ‘retenir’ les 44 obres del Museu de Lleida || La vista oral podria celebrar-se d’aquí a uns 7 mesos

Santi Vila, al sortir del jutjat d’Osca l’abril del 2018.

Santi Vila, al sortir del jutjat d’Osca l’abril del 2018.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La setmana en què s’han complert dos anys del polèmic trasllat a Sixena de 44 obres del Museu de Lleida, amb Guàrdia Civil inclosa i a l’empara de l’article 155, no deixa de portar males notícies judicials. Si dimecres, el dia del trist aniversari, era un jutjat de Barbastre el que dictava una sentència contrària a la pinacoteca per les 111 obres d’art de parròquies aragoneses, ahir es va afegir a la coincidència el jutjat d’instrucció número 3 d’Osca.

La titular ha obert judici oral contra els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig per un delicte de desobediència al no complir en el seu dia les ordres judicials que els obligaven a traslladar les quaranta-quatre peces en litigi. També es jutjarà Vila per usurpació d’atribucions judicials. Segons va informar l’advocat de l’ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, com a part demandant, la resolució judicial està datada el 5 de desembre i el judici oral podria celebrar-se a Osca d’aquí a uns set mesos.

Fiscalia i ajuntament de Vilanova de Sixena demanen també que els dos paguin el trasllat de l’art

En la interlocutòria, la jutge requereix als dos acusats perquè dipositin una fiança de 216.000 euros en el cas de Vila i 88.000 euros en el cas de Puig per garantir i assegurar possibles responsabilitats.

Vila va declarar a Osca en la fase d’instrucció l’abril del 2018 que “es va fer tot el que es podia fer” ja que “estava obligat a complir la llei de Patrimoni i de Museus de la Generalitat”, que impedien l’entrega de les obres. Puig també va declarar davant del jutge el juny passat –en el seu cas per videoconferència des de Brussel·les– negant la desobediència i recordant que el 28 d’octubre del 2017 va ser cessat pel 155.

L’ajuntament oscenc reclama per a Santi Vila 11 mesos de presó i multa de 63.000 euros per “usurpació d’atribucions judicials”, a banda d’inhabilitació pública i multa de 99.000 euros per “desobediència”, mentre que per a Lluís Puig demana 66.000 euros de multa i inhabilitació pública també per “desobediència”. La fiscalia d’Osca sol·licita per a ambdós dos anys d’inhabilitació i sanció de 6.000 euros per a cada un i, juntament amb el consistori, que els dos paguin els 13.000 euros que va costar el viatge de les obres d’art a Sixena.

Sobre la sentència de Barbastre, el president va destacar que la justícia “no deixa de donar la raó a Aragó en totes les seues pretensions” i que sol·licitarà l’aplicació de totes les mesures que l’assisteixin legalment per a la “recuperació urgent” de les 111 obres.

Lambán promet un museu, “amb monges o sense” El president d’Aragó, Javier Lambán, va dir dijous que “amb monges o sense elles” al monestir de Sixena hi haurà un “magnífic museu”, que d’aquí a “poc temps” es completarà amb els murals del MNAC. Així es va referir a la decisió de les monges de Betlem de marxar el 2020 per excés de “soroll”.

tracking