SEGRE

PATRIMONI LITIGI

“Desmembrar el Museu seria un greu precedent”

Les principals associacions artístiques catalanes, al costat de l’equipament lleidatà || Recolzaran “totes les seues actuacions”

Les bruixes, protagonistes a Lleida - El Museu de Lleida segueix amb l’activitat habitual i ahir va acollir la segona de les actuacions paral·leles a l’exposició Se’n parlave i n’hi havie. En aquesta ocasió, l’activitat va ser Contes f ...

Les bruixes, protagonistes a Lleida - El Museu de Lleida segueix amb l’activitat habitual i ahir va acollir la segona de les actuacions paral·leles a l’exposició Se’n parlave i n’hi havie. En aquesta ocasió, l’activitat va ser Contes f ...MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segueixen les mostres de suport al Museu de Lleida després de conèixer-se la sentència dimecres, que ordena a l’equipament lleidatà entregar de forma “immediata” a la diòcesi de Barbastre 111 obres d’art. Així, a través d’un comunicat emès ahir, algunes de les principals associacions culturals i artístiques de Catalunya van mostrar el seu descontentament amb la resolució del tribunal de Barbastre i van alertar que en cas que es produeixi aquest “desmembrament” en una de les principals col·leccions del museu, aquest pot crear un “greu precedent que repercutiria, sense cap dubte, en la unitat i permanència de les col·leccions d’un gran nombre de museus”. Per això i per altres raons, “és necessari reafirmar el principi de permanència i integritat de les col·leccions, seguint les recomanaciones mundials del Consell Internacional dels Museus (ICOM), considerant que no existeix raó que justifiqui la descatalogació de la col·lecció del Diocesà”, assegura el mateix comunicat, firmat per les associacions de Museòlegs de Catalunya (AMC), Conservadors-Restauradors Associats (CRAC), Professionals de la Gestió Cultural (GC), Crítics d’Art (ACCA), i els membres de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya: Pepe Serra (director del MNAC), Eduard Bech (del Museu de l’Empordà), Carme Clusellas (del Museu de Girona), el lleidatà Josep Miquel Garcia (d’Apel·les Fenosa), Marc Ferran (del Museu de Reus) i Jesús Navarro (del Morera de Lleida), entre d’altres.

La carta acaba manifestant un “ferm suport” en relació amb “totes les actuacions que el Museu de Lleida pugui dur a terme a fi de salvaguardar les seues col·leccions, entenent que així també defensem tots els equipaments d’art de Catalunya”.

“El Consell Internacional dels Museus considera que no s’han de dividir les col·leccions artístiques”

La sentència, coneguda dimecres passat, coincidint amb el segon aniversari del trasllat de l’art de Sixena facilitat per l’article 155, va arribar set mesos després del judici celebrat a Barbastre per la propietat de les 111 obres d’art originàries d’una quarantena de parròquies que van formar part de l’antiga diòcesi lleidatana fins al 1995. En la vista oral, el Museu de Lleida va aportar una ingent quantitat de documentació històrica que demostra la legitimitat del procés de creació de la col·lecció d’art. Tanmateix, el jutge va desestimar les proves i va concloure que les obres es trobaven “a títol de dipòsit”.

tracking