SEGRE

TRIBUNALS LITIGI

Primeres accions per l'art del Museu de Lleida

La Generalitat presentarà davant del jutjat de Barbastre un conflicte jurisdiccional per obviar la competència catalana en patrimoni cultural || També preparen el recurs d’apel·lació

La consellera de Cultura, el dia 11 a Lleida al capdavant del Consorci del Museu de Lleida.

La consellera de Cultura, el dia 11 a Lleida al capdavant del Consorci del Museu de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern plantejarà un conflicte jurisdiccional amb requeriment previ d’inhibició per defensar les 111 obres del Museu de Lleida que reclama Aragó. El Consell Executiu va aprovar ahir facultar la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, perquè formalitzi i presenti aquest conflicte de jurisdicció davant del jutjat número 1 de Barbastre, que el passat 11 de desembre va ordenar l’entrega “immediata” de les obres d’art a les parròquies aragoneses a través del bisbat de Barbastre-Montsó. Com ja va plantejar SEGRE diumenge passat, el Govern s’ha decidit per aquesta fórmula jurídica perquè considera que la sentència que va dictar el jutge de Barbastre ha “obviat” les competències pròpies que la Generalitat té atribuïdes a l’Estatut en matèria de patrimoni cultural. Així, el cas s’hauria de dirimir per la via contenciosa administrativa i no per la civil. S’ha de recordar que la Generalitat ja va plantejar també un conflicte jurisdiccional el juny del 2015 per frenar llavors el trasllat al monestir de Sixena de les pintures murals que es conserven i exhibeixen al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). De fet, en aquest litigi, des del jutjat d’Osca van decidir no executar de forma provisional la sentència per la fragilitat dels frescos i a l’espera de resoldre’s el recurs davant de l’Audiència Provincial.

Pel que fa a la resolució de Barbastre, a més del recurs d’apel·lació que s’interposarà abans de 20 dies hàbils, el Govern veu “imprescindible” i entén que es troba “legitimat” per plantejar aquest conflicte jurisdiccional perquè la llei orgànica 2/1987 indica que l’òrgan que ha de promoure el conflicte és aquell que indiqui el corresponent Estatut d’autonomia i, en absència de previsió a l’Estatut, el Consell de Govern o qualsevol dels seus membres. El mateix dia en què es va anunciar la sentència, la consellera Vilallonga va assegurar a Lleida que “arribarem fins al final” en la via judicial.

El Govern ja va plantejar el recurs el 2015 després de la sentència contrària pels murals del MNAC

D’altra banda, la Llotja va acollir ahir un debat de Batec sobre l’art del Diocesà amb presència del bisbe de Lleida, Salvador Giménez; l’advocat de la diòcesi, i el regidor Paco Cerdà, entre altres participants.

Bisbat de Lleida i Consorci demanen rectificacions al jutge

El Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu van presentar dilluns davant del jutjat de Barbastre sengles escrits en els quals demanen al jutge que realitzi rectificacions i aclariments a la sentència de 80 pàgines per “dades errònies” que hi ha a la resolució. Com a exemples d’aquests “errors”, l’Heraldo de Aragón va enumerar “la data equivocada d’un butlletí citat en l’argumentació de la sentència, o quan se cita part demandant en lloc de part reconvenient, o citar la publicació en un Butlletí Oficial del Clergue del 1908 quan segons Lleida podria ser del 1903”. El lletrat de la diòcesi de Barbastre va lamentar aquesta “tàctica dilatòria perquè, a més, cap aclariment no faria desistir al bisbat de Lleida i al Consorci de la seua decisió de recórrer”. També va afegir que quan presentin recurs, Barbastre demanarà l’execució provisional de la sentència.

tracking