SEGRE

TRIBUNALS ART

Mantenen 300.000 € de fiança per a Vila i Puig per Sixena

El jutjat d’Osca desestima els recursos imposats pels exconsellers

Santi Vila, al Tribunal Suprem el febrer del 2019.

Santi Vila, al Tribunal Suprem el febrer del 2019.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig hauran de pagar les fiances de 216.000 i 88.000 euros, respectivament, en la causa judicial per la seua presumpta desobediència al negar-se a entregar els 44 béns del Museu de Lleida al monestir de Santa Maria de Sixena (Osca) que finalment es va endur la Guàrdia Civil el desembre del 2017 aprofitant l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. Vila està acusat, així mateix, d’usurpació d’atribucions judicials.

Així ho va acordar la titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 d’Osca, Marina Rodríguez, en dos interlocutòries amb data ahir, després que les defenses dels exconsellers sol·licitessin, el dia 13 de desembre passat, la reducció de les dos fiances, recollides en una notificació del 5 de desembre, en la qual la jutge decretava l’obertura de judici oral.

La defensa demana que es revoqui la resolució del 5 de desembre al vulnerar els seus drets fonamentals

La titular del Jutjat oscenc manifesta que es mantenen les fiances a l’haver-se desestimat els recursos i assenyala que aquestes es limiten a “donar compliment al que hi ha establert en la llei processal, tenint en compte les acusacions formulades i sense perjudici del resultat final del judici oral”.

En el cas del recurs de l’exconseller Santi Vila, la jutge desestima així mateix l’incident de nul·litat interposat per la seua defensa, que l’ha fonamentat en “la vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva i a un procediment amb totes les garanties sense indefensió”.

Els fets pels quals seran jutjats els dos exconsellers tenen el seu origen en la sentència dictada el 8 d’abril de l’any 2015 pel Jutjat d’Osca, que decretava la nul·litat de ple dret de les compravendes realitzades per la Generalitat de Catalunya entre els anys 1983 i 1992 i pel MNAC el 1994 declarant que la propietat dels béns objecte de tals contractes corresponia a l’Orde Santjoanista del Reial Monestir de Sixena.

D’altra banda, el vicepresident d’Aragó, Arturo Aliaga, va manifestar que aquest canvi de la via civil a la contenciosa administrativa “és una tàctica de mal pagador” i que “abans o després hauran d’acceptar el lliurament de les peces a Aragó”.

Giralt veu “positiu” deixar la via civil en el cas del litigi de Barbastre

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va valorar ahir com “una bona notícia” la paralització de l’entrega dels 111 béns del Museu de Lleida a la diòcesi de Barbastre-Montsó després d’admetre’s a tràmit un requeriment de la Generalitat (vegeu SEGRE d’ahir). Per la seua part, l’advocat de l’esmentada diòcesi va afirmar estar “molt tranquil i amb confiança” i va advertir que “s’esperava aquesta reacció”. Sobre això, Giralt va replicar que “si tant s’esperaven aquesta reacció ens hauríem pogut estalviar tots un any de tribunals”.

tracking