SEGRE

'Joker' encapçala les candidatures als Oscar

El cinema espanyol reclama el seu lloc en els premis amb Almodóvar, Banderas i 'Klaus'

Joker

'Joker' encapçala les candidatures als Oscar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Joker" va irrompre aquest dilluns amb un tremend somriure, i onze candidatures sota el braç, en uns Òscar que van citar Martin Scorsese ("El irlandés"), Quentin Tarantino ("Erase una vez .. en Hollywood") i Sam Mendes ("1917") per a un duel cinematogràfic d’alta volada. L’Acadèmia de Hollywood ha revelat aquest dilluns les nominacions per al seu 92 edició, que se celebrarà a Los Angeles (EUA) el proper 9 de febrer, i en la que "Joker" parteix com a favorita amb onze mencions seguida de "El irlandés", "Erase una vez...en Hollywood" i "1917", totes elles amb deu candidatures cada una.

Els Oscar tindran molt sabor espanyol de la mà de "Dolor y Gloria" de Pedro Almodóvar, candidata a millor cinta internacional i millor actor amb Antonio Banderas (primera nominació de la seua carrera); i de "Klaus" del director Sergio Pablos i que optarà a la distinció a millor film animat.

"JOKER" DAVANT TOTS

Després d’un meravellós any d’extraordinària qualitat i varietat a la gran pantalla, els Òscar es van inclinar avui davant del fabulós fenomen de "Joker", que no només va enamorar la crítica sinó que es va convertir en la pel·lícula per a adults més taquillera de tots els temps (1.067 milions de dòlars de recaptació en total).

Gran part d’aquest èxit es deu a la impressionant interpretació de Joaquin Phoenix, el gran favorit a l’Òscar a millor actor.

Just per darrere de "Joker", els Òscar regalaran al públic un disputadíssim duel entre dos dels talents més grans que ha il·luminat el cinema nord-americà en tota la seua història.

D’un costat, Martin Scorsese ("El irlandés"), un de les grans icones del Nou Hollywood i un emblema de la fornada de directors dels anys 70 que va revolucionar el cinema als Estats Units amb un estil vibrant i apassionat.

De l’altre, Quentin Tarantino ("Erase una vez... e Hollywood"), potser el màxim representant de la postmodernitat a la gran pantalla i tot un mestre a l’hora de jugar amb els gèneres cinematogràfics i retorçar-los, en un sincer homenatge, per fer-los passar per un pastitx contemporani.

I entre ells s’ha colat també amb deu nominacions "1917", la sorprenent èpica bèl·lica, a més d’un prodigi tècnic a càrrec del britànic Sam Mendes, que arriba llançada després d’haver guanyat els Globus d’Or a la millor pel·lícula dramàtica i la millor direcció.

Mendes, a més, no és cap principiant en els Òscar: la seua òpera primera "American Beauty" (1999) va arrasar amb cinc estatuetes, inclosa la de millor pel·lícula.

PHOENIX I ZELLWEGER, LLANÇATS CAP A L’ÒSCAR

Amb tot l’anterior, l’Òscar en la categoria regna de millor pel·lícula es decidirà entre "Erase una vez ...en Hollywood", "El irlandés", "Le Mans '66", "Jojo Rabbit", "Joker", "Mujercitas", "Historia de un matrimonio", "1917" i la gran sorpresa sud-coreana de "Parásitos". Al costat del favorit Phoenix i Banderas, el guardó al millor actor, en un memorable any d’interpretacions masculines, comptarà com a nominats amb Adam Driver ("Historia de un matrimonio"), Leonardo DiCaprio ("Erase una vez...en Hollywood") i Jonathan Pryce ("Los dos papas").

Renée Zellweger, molt aplaudida per "Judy", podria emportar-se el segon Òscar de la seua carrera, ja que parteix com a rival a batre en l’apartat de millor actriu per davant de Cynthia Erivo ("Harriet"), Saoirse Ronan ("Mujercitas"), Charlize Theron ("El escándolo (Bombshell)") i Scarlett Johansson ("Historia de un matrimonio").

Les estatuetes de interpretació de repartiment no desmereixeran en absolut les principals ja que acumularan una incontestable quantitat d’estrelles i llegendes. En l’apartat masculí hi ha Brad Pitt ("Erase una vez...en Hollywood"), Al Pacino y Joe Pesci ("El irlandés"), Anthony Hopkins ("Los dos papas"), Laura Dern ("Historia de un matrimonoi") i Tom Hanks ("Un amigo extraordinario"). Scarlett Johansson fa doblet, perquè també està nominada com a secundària per "Jojoo Rabbit". S’enfrontarà en aquesta categoria amb Kathy Bates ("Richard Jewell"), Laura Dern ("Historia de un matrimonio"), Margot Robbie ("El escándolo (Bombshell)") i Florence Pugh ("Mujercitas"), en la seua primera candidatura a l’Òscar.

SENSE DIRECTORES NOMINADES

Hollywood porta ja un temps esprement-se els cervells per augmentar la diversitat davant i darrere de les càmeres, però, una vegada més, els Òscar no tindran aquest any cap dona nominada al premi a la millor direcció. Allà es mesuraran Martin Scorsese ("El irlandés"), Quentin Tarantino ("Erase una vez...en Hollywood"), Todd Phillips ("Joker"), Sam Mendes ("1917") y Bong Joon-ho ("Parásitos").

A més, l’Òscar a millor cinta internacional, anteriorment conegut com a millor pel·lícula en llengua estrangera, viurà un cara a cara entre "Parásitos" (Corea del Sud) i "Dolor y gloria" (Espanya), les dos aspirants més destacades d’un apartat amb les també nominades "Corpus Christi" (Polònia), "Honeyland" (Macedònia del Nord) i "Les Misérables" (França).

L’animació espanyola ha aconseguit aquest dilluns un gran èxit amb la nominació per a "Klaus", que ara compartirà espai en els Òscar amb les candidates "Como entrenar a tu drafón 3", ¿Dónde está mi cuerpo?", "Mr. Link: El origen perdido" i "Toy Story 4.

tracking