SEGRE

EQUIPAMENTS CULTURALS ACTIVITATS

Aniversari de cine amb incògnites

La històrica sala Flotats de Tornabous, a l’Urgell, compleix avui 75 anys de projeccions ininterrompudes || El propietari no garanteix a partir del febrer una programació estable

Simó Flotats, actual responsable del cine de Tornabous, a la històrica sala de l’Urgell.

Simó Flotats, actual responsable del cine de Tornabous, a la històrica sala de l’Urgell.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Cine Flotats de Tornabous va obrir les portes al públic el 17 de gener del 1945, avui fa just 75 anys, i des d’aleshores ha projectat pel·lícules de forma ininterrompuda cada cap de setmana. L’actual responsable, Simó Flotats –la tercera generació de la família que va inaugurar l’equipament cultural en aquest municipi de l’Urgell–, va explicar a SEGRE que “durant aquests 75 anys hem projectat més de 8.200 pel·lícules”. El rànquing de les que han tingut més èxit està encapçalat per Titanic –“film del qual per primera vegada va haver-hi dos sessions”–, El graduat, Cleòpatra, Els deu manaments i

Mamma Mia! Flotats va recordar que “en els primers anys oferíem sessions tots els dies marcats en roig al calendari, calculo que eren unes 150 pel·lícules anuals, i sempre omplíem amb més de 400 espectadors”. Però durant la dècada dels 70 va començar a “afluixar” l’assistència i van crear la figura del soci per fidelitzar el públic (ara són 120), encara que “des d’aleshores l’agonia ha estat seguida i lenta”. El Cine Flotats rep actualment en l’única sessió dels diumenges una mitjana d’entre 30 i 50 espectadors. El seu responsable diu que el negoci “és inviable” per la qual cosa de moment celebraran el 75 aniversari (vegeu el desglossament), ja que “estem molt contents, aquest era el nostre objectiu i ja ha costat aconseguir-ho”, però a partir del febrer no pot garantir una programació estable, fet que va lamentar per “la important funció social que té el cine. Abans la gent venia a veure la pel·lícula i després parlaven, ara la pel·lícula ha passat a segon pla i predominen les relacions humanes”.

El Cine Flotats ha exhibit més de 8.200 pel·lícules des de la inauguració, el 17 de gener del 1945

També va lamentar que amb l’arribada del cine digital “hem perdut la il·lusió, ens van dir que seria més barat, tindria més qualitat..., tot mentida, ha estat un retard”. El Cine Flotats compta amb un projector domèstic per veure films amb el sistema Blu-ray al no poder afrontar la digitalització de la sala. El problema, segons Flotats, és que “no podem oferir estrenes comercials, només de cine independent un mes després d’estrenar-se a les grans ciutats, però la majoria són pel·lícules per gaudir un diumenge a la tarda”.

Celebració avui amb el mateix film projectat el dia inaugural Per celebrar avui divendres la xifra redona de 75 anys, el Cine Flotats té previst projectar a partir de les 21.00 hores la mateixa pel·lícula amb què es va estrenar la sala el 17 de gener de 1945: Tú y yo (1939), de Leo McCarey, protagonitzada per les llavors estrelles de Hollywood Charles Boyer i Irene Dunne. Segons Flotats, “ens va costar molt trobar la cinta i a més hem hagut de pagar-la malgrat tractar-se d’una pel·lícula de més de vuitanta anys”. Després de la projecció, gratuïta i oberta a tot el públic, el cine organitzarà un brindis per commemorar l’aniversari, amb música a càrrec d’un DJ. A més, diumenge es projectarà el remake d’aquest mateix film que van protagonitzar l’any 1957 Cary Grant i Deborah Kerr, en una sessió exclusiva per als socis. També s’hi podrà veure un curt i un documental gravats per veïns de Tornabous als anys setanta.

tracking