SEGRE

PATRIMONI ACTIVITATS

La Seu Vella, sense hores

El rellotge del campanar s’atura quan desconnecten les campanes per les obres de restauració || Estudien com fer-lo funcionar de forma independent

Les agulles del rellotge del campanar de la Seu Vella, ahir ‘ancorades’ a les dos.

Les agulles del rellotge del campanar de la Seu Vella, ahir ‘ancorades’ a les dos.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Les obres de restauració a la Seu Vella que van començar al novembre s’han trobat amb un petit contratemps inesperat. L’emblemàtic rellotge del campanar ja no marca les hores durant bona part del dia. Quan van arrancar els treballs al templet superior de la torre ja estava previst que es desconnectessin els tocs de les campanes durant la jornada de treball per garantir la seguretat auditiva dels operaris.

Allò amb què no comptaven és que el sistema informàtic que controla els quarts i les hores està connectat amb el rellotge, per la qual cosa si es paren les campanes aquest també deixa de funcionar. El director del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, va explicar ahir que “estudiem com poder fer que el rellotge funcioni de forma independent i que no depengui del toc de les campanes”.

Val a recordar que el campanar està tancat al públic des de finals de novembre i que els tocs de campanes es limiten als caps de setmana i les hores fora de la jornada laboral.

D’altra banda, Baigol va confirmar que els treballs de restauració –que ahir es van veure interromputs pel temporal de vent– segueixen a bon ritme, tant les del mateix campanar i la façana de la Porta dels Apòstols com les de les cobertes del claustre, que van començar unes setmanes després. Les més de tres setmanes de boira i humitat que han afectat la ciutat des de Nadal no van afectar els treballs. “De fet, els tècnics estan més preocupats per les gelades i la possible afectació a les pedres que no per la boira”, va assenyalar Baigol.

Encara que les tres intervencions en el monument tenen durades diferents, es preveu que finalitzin cap al primer trimestre del 2021.

El rellotge, al cupó de l’ONCE del 28 de gener

Precisament ahir, l’ONCE va informar que el rellotge del campanar de la Seu Vella serà el protagonista de la imatge que lluirà el cupó del proper 28 de gener, dins d’una sèrie denominada Ciutats, en punta i hora. D’aquesta manera, està previst que 5 milions i mig de cupons del sorteig de l’ONCE del dia 28 portin el rellotge de la Seu Vella per tot Espanya.

La iniciativa es presentarà avui al Turó amb la presència del regidor de Cultura i el director de l’ONCE a Lleida.

tracking