SEGRE

PATRIMONI HOMENATGES

Verdú dedica un museu al seu historiador local Ramon Boleda

Una de les sales del castell exhibirà des de dissabte la seua col·lecció arqueològica

L’historiador Ramon Boleda, ahir al costat d’una de les peces que integren el nou museu.

L’historiador Ramon Boleda, ahir al costat d’una de les peces que integren el nou museu.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Verdú dedicarà una sala del seu castell a la col·lecció arqueològica de l’historiador local Ramon Boleda que, amb 97 anys, encara continua actiu i cada dia pensa amb futures publicacions. Boleda, que ahir va revelar que “l’arqueologia i la història han estat la meua principal passió”, és per als veïns de la zona un referent. Ara Verdú l’homenatjarà dedicant-li la sala Sant Bernat del castell, que passarà a anomenar-se Museu Arqueològic Ramon Boleda i inclourà peces de la seua col·lecció particular, trobades la majoria a mitjans del segle passat en diferents jaciments ibèrics i romans de la comarca. L’alcalde, Josep Mas, va dir que “es tracta de dignificar la seua col·lecció”, que ara ha donat al consistori, “i mostrar-la de forma permanent en un espai destacat de Verdú”. Mas va recordar que “Ramon Boleda va ser pioner en el camp de l’arqueologia a nivell comarcal”. De fet va posar al descobert diferents jaciments com el Pla de les Tenalles de la Móra (Granyanella) i el Molí d’Espígol de Tornabous –que podria ser l’antiga Atanagrum–, “quan ningú no li prestava interès”, va assenyalar l’historiador.

Entre les nombroses peces exposades, que van des del bronze final fins a l’ocàs del període romà, Boleda va destacar part del rostre d’una estàtua de terracota i el cràter àtic de figures roges amb representació humana en una escena de banquet, que daten del segle IV aC i trobades al Molí d’Espígol.

Boleda va donar a conèixer els jaciments del Pla de les Tenalles (la Móra) i del Molí d’Espígol (Tornabous)

Per la seua part, Boleda va voler agrair el gest de l’ajuntament i va afirmar que “la inauguració d’aquesta sala suposarà la consolidació del museu”, que va començar a gestar l’any 1980, després de la catalogació del seu fons.

El castell reuneix les peces que des d’aleshores s’exhibien a l’antic Hospital de Verdú i que fins ara obria el mateix Ramon Boleda en horaris concertats. Els interessats a visitar el nou museu poden contactar amb l’Oficina de Turisme de Verdú.

Un apassionat de la història i el patrimoni cultural de l’Urgell

Ramon Boleda Cases va nàixer a Verdú el 8 de març del 1922 en el si d’una família pagesa i, encara que de jove va seguir l’ofici familiar, ja va mostrar la seua passió per la història i l’arqueologia. D’una banda, el seu interès per la prospecció i l’excavació queda reflectida a la seua gran col·lecció de materials arqueològics que ha recollit durant nou dècades de vida. Algunes de les peces han estat restaurades per ell mateix a partir de les tècniques que li va ensenyar el conservador Josep Colominas, que treballava al Museu d’Arqueologia de Barcelona. D’altra banda, el seu interès per la història queda reflectit als nombrosos articles i llibres divulgatius que ha publicat sobre la història de la comarca amb l’objectiu de compartir el seu amor pel patrimoni de l’Urgell. El Museu Arqueològic Ramon Boleda s’inaugurarà dissabte vinent dia, 25 de gener, en un acte a les 12.00 hores.

tracking