SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

Restauren l'escultura gòtica de la Mare de Déu de Casarilh

L’actuació ha tret a la llum la policromia original d’aquesta talla de fusta

516891_1.jpg

516891_1.jpgSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La setmana passada va tornar a la Val d’Aran la imatge restaurada de la Mare de Déu de Casarilh, una escultura en fusta policromada d’estil gòtic, originària de la parròquia d’aquesta població del Mig Aran, que forma part del municipi de Vielha. Els rostres de la Verge i el Nen i, sobretot, l’eliminació del blau repintat en època moderna del vestit femení, són dos de les actuacions que criden més l’atenció, com van comprovar dimecres passat els veïns de Casarilh i el rector de la parròquia, que van ser els primers a descobrir el resultat de la restauració a la presentació de l’obra per part del Conselh Generau d’Aran. El Conselh Generau d’Aran va impulsar aquesta intervenció, comptant amb una subvenció de la Generalitat i que es va desenvolupar en dos fases, que van tenir lloc durant els anys 2018 i 2019.

En la primera, a més d’una desinfecció de la talla de fusta, es van realitzar diverses cales i radiografies que van posar de manifest l’existència de policromia subjacent original i l’alta qualitat del treball escultòric emmascarat sota una espessa capa de repintat. En la segona fase, amb l’eliminació d’aquest repintat va poder comprovar-se la bona conservació de la policromia original, de tons ocres i vermellosos.

Confirmen l’autoria del Taller de Comenge

El Conselh d’Aran va destacar que el treball de restauració de la Mare de Déu de Casarilh ha confirmat l’autoria de l’obra al grup escultòric del denominat Taller de Comenge, que es va desenvolupar en l’àmbit de l’antic bisbat de Comenge (sud de França), al qual pertanyia Aran fins al segle XIX. Aquest taller escultòric va ser el que va introduir l’estil gòtic en aquest territori.

516891_2.jpg

516891_2.jpgSEGRE

tracking