SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ENTITATS

La Paeria retalla un 30% la subvenció a Moros i Cristians

L’associació redueix el pressupost de la festa i no participarà en el Carnaval

Desfilada l’any passat de la Festa de Moros i Cristians de Lleida.

Desfilada l’any passat de la Festa de Moros i Cristians de Lleida.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La del mes de maig vinent havia de ser l’edició de la Festa de Moros i Cristians de Lleida més lluïda dels últims anys per celebrar el 25 aniversari de l’esdeveniment. Tanmateix, l’associació que organitza aquesta festa tradicional s’ha vist obligada a reduir considerablement el pressupost després que la Paeria els anunciés una retallada d’un 30% en la subvenció municipal. L’associació va aprovar dimecres a la nit en assemblea extraordinària reduir el pressupost anual dels 103.000 euros que havien previst fins als 85.000, després que des de l’àrea de Cultura i Festes de la Paeria se’ls va comunicar el mes passat que l’aportació municipal, que en els últims anys havia estat de 50.000 euros, es quedava per a aquest 2020 en 35.000. La retallada també ha obligat l’entitat festaire a descartar la participació en la Rua del Carnaval el mes de febrer (amb la carrossa que habitualment muntava el grup de joves de l’associació) i a suprimir l’agermanament amb la ciutat valenciana d’Ontinyent, des de la qual fa 25 anys es va ajudar a posar en marxa la Festa de Moros i Cristians de Lleida, l’única que se celebra a Catalunya. A més, com que l’entitat s’organitza del juny al juliol i no per anys naturals, part del pressupost anual ja s’ha executat amb les representacions de les noces reials de Ramon Berenguer IV i Peronella i el Mig Any Fester, la tardor passada.

D’aquesta manera, durant l’assemblea es va posar de manifest la necessitat d’obtenir nous ingressos, sobretot des del patrocini privat, i renegociar contractes perquè la festa no es vegi perjudicada. També es va estudiar reduir o fins i tot suprimir la faceta pirotècnica amb què culmina cada any la batalla de Moros i Cristians a la Seu Vella. Els festers van lamentar que aquest any, el del 25 aniversari, hagin d’afrontar aquesta retallada d’ingressos, però també van destacar que bona part de les despeses, sobretot de vestuari, van a càrrec dels més de 270 socis.

Els festers lamenten la retallada d’ingressos precisament el 25 aniversari de l’esdeveniment

Amor justifica el “reajustament” per “arribar a final d’any amb diners” Des de l’ajuntament de Lleida van lamentar la retallada en la subvenció per a la Festa de Moros i Cristians, però “passa amb totes les entitats i associacions culturals”, d’acord amb uns “pressupostos realistes” a la Paeria. El regidor de Joventut i Festes, Ignasi Amor, va assegurar que “en general des de la regidoria s’ha fet més del que es podia, motiu pel qual s’han de reajustar les aportacions econòmiques per poder arribar a final d’any”. En aquest sentit, Amor va criticar que “no pot passar que el mes de juny o el juliol no quedi ni un euro a l’àrea de Festes”, en una clara al·lusió a l’anterior equip de govern municipal. També va afegir que “cal adaptar-se als nous temps i buscar-se noves vies de finançament, perquè no pot ser que la Paeria ho suporti tot”.

tracking