SEGRE

MUNICIPIS EQUIPAMENTS

Guissona projecta recuperar l'antic palau de Fluvià per a usos culturals

L’ajuntament cobrirà part de l’estructura de la construcció, d’estil gòtic

Imatge de l’estat actual de l’antic palau de Fluvià, d’estil gòtic.

Imatge de l’estat actual de l’antic palau de Fluvià, d’estil gòtic.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Guissona projecta recuperar l’antic palau de Fluvià, construït entre els anys 1505 i 1515, per a usos culturals. Es tracta d’un edifici d’estil gòtic de planta quadrada de 1.600 metres quadrats amb un gran atri central i que està situat a la sortida de la població en direcció a Massoteres.

El projecte planteja un pla director en tres fases. Segons l’alcalde, Jaume Ars, en una primera actuació es duria a terme la consolidació i estabilització de l’estructura; la segona consistiria en la millora de l’interior i els accessos; i la tercera, a cobrir part de l’estructura, concretament l’església. En aquesta zona és on es conserven relleus a les columnes, llindes i capitells.

Segons Ars, l’objectiu és convertir l’espai en un equipament cultural obert a tota mena d’activitats, des de concerts a obres de teatre o exposicions. Val a recordar que des de l’any 2010 el consistori ha organitzat diversos camps de treball per mantenir l’estructura neta. El primer edil va apuntar que preveuen presentar el projecte als ajuts de l’1,5% cultural que el ministeri de Transports i Mobilitat destina a les infraestructures.

L’edifici va quedar inacabat perquè el bisbe que el va iniciar com a palau de residència va ser traslladat a Tarragona. Va veure el seu pitjor moment després de la Guerra del Francès el 1811. S’hi van instal·lar els soldats francesos i els veïns van destruir les cobertes perquè això no tornés a passar. Després de la desamortització de Mendizábal, va passar a mans privades i el 1949 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. A la dècada dels anys 50 del segle passat el consistori va recuperar la titularitat. En els últims anys, l’immoble ha acollit algunes activitats culturals.

tracking