SEGRE

EQUIPAMENTS CULTURALS BALANÇNOVEL·LA EN CATALÀJUVENIL EN CATALÀNOVEL·LA EN CASTELLÀPOESIA EN CATALÀ

Les escriptores, líders a les biblioteques

Sílvia Soler i María Dueñas encapçalen les llistes de novel·les més prestades a Lleida el 2019 || Set títols de dones entre els deu primers de ficció en català, i sis de vuit en castellà

Les escriptores, líders a les biblioteques

Les escriptores, líders a les bibliotequesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Màxim accent femení entre els llibres més prestats a les biblioteques de Lleida el 2019. Les escriptores firmen els llibres preferits l’any passat pels usuaris d’aquests equipaments culturals en les principals categories: novel·la en català i castellà, poesia catalana i llibres juvenils. Només es va colar al top de les classificacions l’escriptor i dibuixant nord-americà Jeff Kinney, que va copar els cinc primers llocs de la llista d’obres infantils en català amb diversos títols de la saga d’èxit internacional El diari del Greg.

Segons dades del Servei de Biblioteques del departament de Cultura de la Generalitat, El fibló, de Sílvia Soler, va ser la novel·la més sol·licitada en préstec a les biblioteques de Lleida el 2019. L’escriptora i periodista de Figueres (germana del presentador de TV3 Toni Soler) va encapçalar el rànquing amb aquesta obra que va publicar al febrer. Sis de les nou següents posicions de la llista van ser títols d’autores: Marta Orriols (Aprendre a parlar amb les plantes), la lleidatana Maria Barbal (A l’amic escocès), Marta Rojals (El cel no és per a tothom), Care Santos (Tot el bé i tot el mal), Eva Baltasar (Permagel) i Gemma Lienas (El fil invisible).

Només el gironí Rafel Nadal es va colar entre els cinc primers més prestats de l’any amb la seua última novel·la, El fill de l’italià, mentre que van tancar la llista dels deu primers Martí Gironell (el Premi Ramon Llull 2018 La força d’un destí) i Marc Artigau (La vigília).

I en l’apartat de ficció en castellà, més del mateix. María Dueñas, amb Las hijas del capitán, va encapçalar el 2019 les preferències dels usuaris del préstec bibliotecari en una classificació en la qual també van destacar Eva García Sáenz de Urturi amb el best-seller de la trilogia d’El silencio de la ciudad blanca, Dolores Redondo (Todo esto te daré) o Julia Navarro (Tu no matarás) davant de dos únics títols masculins: Yo, Julia, de Santiago Posteguillo, i Patria, de Fernando Aramburu. Esclar que, com a líder, l’escriptora novaiorquesa d’arrels colombianes Raquel J. Palacio, que porta des del 2014, any rere any, encapçalant la classificació de novel·la juvenil amb el best-seller Wonder.

En canvi, la que s’estrena en aquest terreny és la cantautora lleidatana Meritxell Gené, el poemari de debut de la qual, Després dels esbarzers –amb una versió musical que està a punt d’estrenar-se en forma de disc–, va ser la més prestada a les biblioteques lleidatanes.

El último de la Fila, primer en música, i ‘Campeones’, en cine No tot són llibres a les biblioteques. Cada any guanya més protagonisme també tot el material audiovisual, en especial CD (música, audiollibres i educatius) i DVD de pel·lícules. Historia de una banda, d’El Último de la Fila, del 2015, va ser l’enregistrament sonor més sol·licitat l’any passat a les biblioteques lleidatanes en una llista també amb Extremoduro o Rosalía. Campeones, de Javier Fesser, va ser la pel·lícula que va liderar els préstecs.

Les escriptores, líders a les biblioteques

Les escriptores, líders a les bibliotequesSEGRE

Les escriptores, líders a les biblioteques

Les escriptores, líders a les bibliotequesSEGRE

Les escriptores, líders a les biblioteques

Les escriptores, líders a les bibliotequesSEGRE

tracking