SEGRE

MÚSICA CERTAMEN

Cervera 'ballarà' una dansa del segle XV

El Festival de Pasqua, a l’abril, estrenarà uns passos descrits en un manuscrit del 1468, únic a Espanya || El manual, de dos folis, es conserva a l’Arxiu Comarcal

Un concert de proximitat de l’edició de l’any passat del Festival de Pasqua de Cervera.

Un concert de proximitat de l’edició de l’any passat del Festival de Pasqua de Cervera.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La desena edició del Festival de Pasqua de Cervera, del 2 al 12 d’abril, comptarà a la programació amb una estrena molt singular: els passos de danses de palau descrits en un manuscrit de l’Arxiu Comarcal del 1468. Es tracta d’un manual anònim i que té només dos folis en què s’explica com es posaven en pràctica onze Baixes Dances, un tipus de dansa palatina que es ballava en parelles o amb un nombre reduït de participants. Fa mig segle, la italiana Cecilia Nocilli, doctora en Història i Ciències de la Música, va estudiar aquest manuscrit de Cervera en el marc d’un treball sobre tota la península Ibèrica i va concloure que es tractava de l’únic codi del segle XV de contingut coreogràfic conservat en aquest àmbit geogràfic.

La directora de l’Arxiu Comarcal, Dolors Montagut, va explicar que el manuscrit està documentat en un volum notarial de Cervera del 1468. En només dos folis s’exposa com es ballaven les onze danses, tot i que no hi figura cap anotació musical ni partitura.

Ara, el Festival de Pasqua vol posar en relleu aquest singular codi musical en un recital de proximitat que comptarà amb la veu de Maria Altadill, acompanyada per Felipe Sánchez, intèrpret de viola napolitana, una espècie de llaüt medieval.

D’altra banda, l’alcalde de la capital de la Segarra, Ramon Augé, va poder avançar que el festival oferirà fins a deu concerts i comptarà amb un pressupost total de 80.000 euros, una xifra similar a la de l’any passat, finançat en més d’un 50% per la Generalitat. L’Orquestra de Cambra Catalana protagonitzarà el concert institucional, dedicat al centenari de l’Orquestra Pau Casals.

tracking