SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Troben l'origen de Guissona al segle VII abans de Crist

Troben un primer assentament a la plaça Vell Pla || Segons les troballes de les prospeccions arqueològiques a la zona

Imatge de les prospeccions arqueològiques a la plaça Vell Pla de Guissona.

Imatge de les prospeccions arqueològiques a la plaça Vell Pla de Guissona.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Guissona porta a terme des del desembre una prospecció arqueològica a la plaça del Vell Pla. Segons el director del Museu, David Castellana, les primeres intervencions permeten localitzar un primer assentament a Guissona al segle VII abans de Crist.

Amb aquests treballs arqueològics, també s’ha localitzat ceràmica procedent de Grècia que seria del segle V abans de Crist. Es calcula que en un nivell inferior de la mateixa plaça Vell Pla de Guissona s’hauria de localitzar la conducció d’aigua romana que comunica amb les Fonts de la Vila.

Segons Castellana, quan finalitzin els treballs en el segon trimestre d’aquest any, es podrà fer una radiografia del subsòl d’aquesta plaça. Serà llavors quan s’iniciarà un procés de participació ciutadana per decidir el futur d’aquest espai.

Castellana va explicar també que el fet que la plaça estigui situada davant de l’entrada a la muralla medieval va fer que a l’adat mitjana no s’hi aixequés cap edificació per facilitar la vigilància. Posteriorment, la zona va quedar com a plaça on se celebraven festes, fires i mercats, per la qual cosa el subsòl ha mantingut intacta tota la seua riquesa arqueològica.

S’ha de recordar també que ja l’any 1933 les primeres excavacions arqueològiques de Guissona, realitzades per l’Institut d’Estudis Catalans arran de les troballes del metge local Eduard Camps i Cava, ja van posar en relleu uns primers assentaments prehistòrics.

Aquesta prospecció que ara porten a terme es fa perquè s’han de canviar els arbres de la plaça, ja que les arrels aixequen les rajoles.

tracking