SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES PROJECTE

Comediants ja assaja a Mur el seu muntatge teatral 'romànic'

Entrades a la venda per a tres funcions l’1 i el 2 de maig a la col·legiata

Imatge promocional d’actors de la companyia Comediants, amb el castell de Mur al fons.

Imatge promocional d’actors de la companyia Comediants, amb el castell de Mur al fons.COMUNICANT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La companyia teatral Comediants ja ha començat els assajos de l’obra Mur, guspira del MNAC, que estrenarà els dies 1 i 2 de maig a la col·legiata de Santa Maria de Mur, al Pallars Jussà. El projecte, que es va presentar el passat 13 de novembre al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona, té com a objectiu reviure als escenaris originals el procés d’arrancament i posterior venda de les pintures romàniques de l’absis de l’església l’any 1919, uns fets que van ser determinants els anys següents per a la preservació i protecció d’altres murals romànics a Catalunya.

Mur, guspira del MNAC ha estat creada per Comediants amb motiu del centenari del que va ser el primer arrancament de pintures romàniques al Pirineu català, una commemoració que va donar inici l’any passat i que culminarà el proper 3 de maig, coincidint amb el tradicional Aplec de Mur.

La companyia teatral oferirà tres actuacions l’1 i el 2 de maig, en què està prevista l’assistència total d’unes nou-centes persones. L’espectacle posarà en escena 34 figurants, entre actors professionals, amateurs i músics. Alguns d’ells són actors del Pallars Jussà que participen voluntàriament en el projecte. L’obra es dividirà en tres escenaris diferents: dos a l’exterior de la col·legiata i un a dins de l’església, i el públic haurà de desplaçar-se dels primers al tercer. Les entrades s’han posat a la venda a inscripcions.cat a 15 euros (5 euros per a nens de fins a sis anys). També s’ha previst un servei d’autocar des de Tremp per facilitar el desplaçament.

Del Jussà a un museu a Boston L’estiu del 1919, el marxant d’art Ignasi Pollak va comprar al rector de Santa Maria de Mur les pintures de l’absis de la col·legiata, que van ser arrancades amb la tècnica de l’strappo, utilitzada a Catalunya per primera vegada. Traslladades a Barcelona, les va adquirir el col·leccionista Lluís Plandiura, que el 1921 les va enviar a Nova York, on van ser venudes al Museum of Fine Arts de Boston, on s’exhibeixen avui dia. Aquella operació va posar en marxa la campanya de salvament de l’art romànic del Pirineu, que ara es conserva al MNAC.

tracking