SEGRE

PARLAMENT COMISSIÓ

"El trasllat de l'art de Sixena va ser com un escarni públic"

Per al director del Museu de Lleida, “un despropòsit emparat en el 155”

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt (esquerra), ahir a la comissió del 155 al Parlament.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt (esquerra), ahir a la comissió del 155 al Parlament.PARLAMENT DE CATALUNYA

Creat:

Actualitzat:

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va assegurar ahir al Parlament de Catalunya que el trasllat de les 44 obres d’art del Museu de Lleida al monestir de Sixena el desembre del 2017 amb el suport de la Guàrdia Civil va ser una mostra d’“escarni públic per obtenir uns béns que van ser tractats com un botí i extrets en una operació policial, perquè alguns pensaven que podien ser objecte d’atemptat per no arribar a Aragó”. Giralt, que va comparèixer a la comissió d’investigació de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, va afirmar que l’operació va ser un “absolut despropòsit” per aplicar una execució provisional d’una sentència de primera instància, ja que “esperem que algun dia es resolgui al Tribunal Suprem”. En aquest sentit, Giralt va assegurar que “si ens acaben donant la raó acompanyaré la comitiva fins a Sixena per recuperar unes peces que retornaran en molt mal estat, tenint en compte les nul·les condicions museístiques en què es troben ara al monestir oscenc”. El director del Museu va lamentar la “indefensió processal” i la “no-neutralitat judicial” en la qual es van veure immersos, en el marc d’una actuació en la qual “ningú va pensar en el patrimoni, la idea era arrabassar l’art per demostrar que l’Estat pot arribar molt lluny si s’ho proposa”. Així doncs, també va recordar que va alertar el ministre Íñigo Méndez de Vigo, titular de la conselleria de Cultura pel 155, que “l’actuació a Lleida era clarament anticonstitucional, però no vaig tenir cap resposta”.

Representants dels grups JxCat, ERC, CUP i En Comú Podem van criticar el trasllat de l’art, que “va donar la foto més ferotge de l’aplicació del 155”. Esquerra Republicana també va lamentar que “l’alcalde Ros va abandonar els ciutadans aquell dia”. D’altra banda, l’advocat de Vilanova de Sixena va respondre a Giralt dient que “l’únic botí va ser l’espoli del monestir el 1936”.

“Barbastre també va voler aprofitar aquesta indefensió” Josep Giralt també va explicar a la comissió d’investigació al Parlament que l’altre cas judicial que pesa sobre el Museu de Lleida, la demanda del bisbat de Barbastre de 111 obres originàries de parròquies de la Franja, també està vinculat d’alguna manera amb l’article 155. “La demanda ens va arribar el 27 de febrer del 2018 fent referència que Catalunya seguia intervinguda pel 155, amb la qual cosa es pensava que el Museu tampoc tindria defensa jurídica”, va recordar Giralt. Tanmateix, els estatuts del consorci del Museu permeten convocar un ple per part de les administracions que l’integren, encara que no ho faci el president (càrrec llavors també en mans del ministeri de Cultura). “Vam poder convocar la sessió el 2 de maig, set dies abans d’acabar el termini, i aprovar d’aquesta manera la defensa dels drets del consorci del museu en aquesta demanda”, va afirmar Giralt.

tracking