SEGRE

PATRIMONI DIVULGACIÓ

L'església romànica d'Àrreu, “oficialment” en perill

L’associació Hispania Nostra inclou Sant Serni a la seua Llista Roja || L’entitat alerta sobre patrimoni abandonat en perill

L’interior de l’església de Sant Serni d’Àrreu, a Alt Àneu.

L’interior de l’església de Sant Serni d’Àrreu, a Alt Àneu.HISPANIA NOSTRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’associació en defensa de la recuperació del patrimoni abandonat Hispania Nostra va incloure ahir a la seua Llista Roja estatal l’església de Sant Serni d’Àrreu, a Alt Àneu, pel pèssim estat de conservació en qùe es troba. Aquest temple romànic del segle X “s’enfronta al risc de desaparèixer si no s’actua amb diligència”, va advertir ahir l’entitat a través d’un comunicat en el qual es detalla que “la teulada ha començat a cedir, han desaparegut les taules que formaven el terra i l’aigua entra a l’interior quan plou”, entre altres perills que l’amenacen.

Malgrat que l’ajuntament d’Alt Àneu va habilitar el 2018 un accés perquè els vehicles poguessin arribar fins a Àrreu com a mesura de recuperació del patrimoni, el poble està abandonat des dels anys setanta i el temple es troba en precàries condicions. L’alcalde, Xavier Llena, es va mostrar confiat que la inclusió de l’església a la llista pot ser una oportunitat per aconseguir subvencions amb les quals millorar l’estat del temple. Llena va apuntar que col·laboraran amb el bisbat d’Urgell per trobar ajuts amb els quals finançar obres en aquesta església i també al campanar de València d’Àneu i l’absis de Sant Joan d’Isil.

La Llista Roja inclou, entre un total de 764 elements patrimonials amenaçats a Espanya, tres edificis més de Ponent. El primer, el 2007, va ser el monestir Santa Maria de Vallverd, situat a menys de dos quilòmetres del poble –ara sota les aigües del pantà de Rialb– de Tragó de Noguera. El segon, que es va incloure un any més tard, va ser l’església i castell de Sant Miquel de Montmagastre, A Artesa de Segre. Tanca aquest trist rànquing lleidatà el monestir de Sant Ruf de la capital, obra de Pere de Coma, declarat Bé Cultural d’Interès Local.

tracking