SEGRE

LITERATURA AUTORS

La novel·la inacabada de Jesús Moncada veu la llum a 'Sàpiens'

La revista publicarà al número del març tres capítols de ‘Dante S.A.’

Jesús Moncada, en una de les últimes visites a Lleida.

Jesús Moncada, en una de les últimes visites a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor de Mequinensa Jesús Moncada, considerat un dels autors més rellevants de la literatura catalana contemporània, va morir el 2005 amb només 63 anys, els últims lluitant contra un càncer que al final li va guanyar la partida. L’autor de Camí de sirga també estava escrivint una novel·la que, desgraciadament, va quedar inacabada i que continua inèdita des d’aleshores. Quan estan a punt de complir-se quinze anys de la desaparició de Moncada –el proper mes de juny–, la revista Sàpiens, al número del mes de març, revelarà tres capítols d’aquesta obra que ja tenia títol, Dante S.A. La publicació en exclusiva d’aquest aperitiu del text que va deixar escrit coincideix amb el cinquanta aniversari de la desaparició de la localitat natal de Moncada, el denominat Poble Vell de Mequinensa, sota les aigües del pantà de Riba-roja. Val a recordar que aquest fet es va convertir en el motor del gruix de les seues obres i en la trama principal de la primera novel·la, Cami? de sirga, considerada una obra mestra de la literatura catalana.

D’aquesta manera, la revista Sàpiens del març publicarà en un quadern central especial els tres capítols inèdits de la novel·la pòstuma de Moncada, acompanyats de dos amplis reportatges en què s’explicarà la vida i l’obra del cèlebre escriptor, que es podria haver convertit en el primer premi Nobel de la literatura catalana. Els articles estaran il·lustrats amb fotos, dibuixos i aquarel·les originals del mateix Moncada, que revelen la seua faceta arti?stica, més desconeguda que la literària. Així mateix, el proper 11 de març la revista organitzarà un acte d’homenatge a l’escriptor a la Fundacio? Ta?pies de Barcelona, antiga seu de l’editorial Montaner i Simo?n, on va treballar Moncada (vegeu el desglossament). A l’acte, en el qual participaran els escriptors Jaume Cabré i Xavier Moret i altres persones que van conèixer l’autor, es llegiran fragments d’aquesta novel·la inèdita.

Va evocar des de Barcelona l’univers de la seua Mequinensa natal

Jesús Moncada va nàixer el 1941 a l’antiga Mequinensa, la població al costat de l’Ebre coneguda avui com el Poble Vell després de ser engolida pel pantà de Riba-roja. Graduat en Magisteri, va exercir durant uns anys però aviat es va traslladar a Barcelona per intentar viure de la literatura i la pintura. Als anys 60 va començar a treballar a l’editorial Montaner i Simón, on va coincidir amb Pere Calders, un dels “principals culpables” que s’animés a publicar. Ell li va polir la gramàtica i l’ortografia catalanes, que Moncada no havia pogut aprendre a l’escola, i el va impulsar a donar a conèixer el que escrivia. La Fundació Tàpies, edifici on s’ubicava aquesta editorial i on Moncada va conèixer el seu mestre literari, acollirà l’11 de març l’acte d’homenatge organitzat per Sàpiens.

tracking