SEGRE

ENTITATS DISTINCIÓ

L'Associació del Patrimoni de Torà, premi Sikarra 2020

Per la seua tasca de difusió cultural de la vall del Llobregós durant 40 anys

Membres de l’associació, a l’homenatge que va rebre l’entitat l’agost a l’ajuntament de Torà.

Membres de l’associació, a l’homenatge que va rebre l’entitat l’agost a l’ajuntament de Torà.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà (APACT) ha estat guardonada amb el premi Sikarra 2020, distinció que atorga la fundació cultural privada Jordi Cases i Llebot i el Fòrum L’Espitllera de la Segarra i que està previst que s’entregui en un acte el pròxim dia 21 al Casal de Calaf. El guardó reconeix els més de quaranta anys d’aquesta associació de Torà, que el mes d’agost passat ja va rebre l’homenatge del mateix ajuntament per aquestes quatre dècades de tasca cultural (a la foto al costat d’aquestes línies).

L’associació, fundada el 1979 per l’historiador de Torà Jaume Coberó (1920-2004), compta amb una dilatada trajectòria en la recuperació i la posada en valor del patrimoni històric de la vall del Llobregós. Pel que fa a la difusió del patrimoni, impulsa des de fa 39 anys la Caminada Popular de Torà i dóna suport a les festes més emblemàtiques de la localitat, com el Brut i la Bruta, el Roser o la de Santa Àgueda.

També va recuperar el 1995 la tradició de la carrera Cos de Sant Gil i promou i manté el sender GR 170 Vall del Llobregós. A més dels volums editats en el seu dia per Jaume Coberó, també ha deixat empremta en el treball de l’Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de Torà i a l’edició de la revista local Llobregós Informatiu. El 1980 va liderar una subscripció popular per adquirir l’església del convent de Sant Antoni de Pàdua, i va dur a terme les obres de reforma i condicionament d’aquest edifici monumental, que actualment s’utilitza com a local cultural del municipi.

Una moneda ibèrica de guardó L’Associació del Patrimoni de Torà rebrà com a distinció una escultura d’Anna Marín-Gálvez que reprodueix la moneda ibèrica del segle III aC, la inscripció sikarra de la qual és el possible origen del topònim de la Segarra i que es conserva al Museu Comarcal de Cervera. El premi s’entrega a persones i entitats per la seua contribució en la divulgació, estudi i projecció, de la Segarra històrica. La cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges, Càritas de Cervera o la poeta Rosa Fabregat són alguns dels distingits en edicions anteriors.

tracking