SEGRE

ÒBITS ARTISTA

Adéu al creador d'Astèrix i Obèlix

Mor als 92 anys el dibuixant francès Albert Uderzo, autor juntament amb René Goscinny dels gals més famosos del còmic || Amb 380 milions d’exemplars venuts i traduïts a 111 llengües

El dibuixant francès Albert Uderzo, amb els dos personatges que el van convertir en un artista universal, els gals Obèlix i Astèrix.

El dibuixant francès Albert Uderzo, amb els dos personatges que el van convertir en un artista universal, els gals Obèlix i Astèrix.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El llegendari dibuixant francès Albert Uderzo, creador amb el guionista René Goscinny de les aventures d’Astèrix i Obèlix, els dos gals més famosos de la història i del planeta, va morir ahir als 92 anys a la seua casa de Neuilly, al costat de París. Uderzo va morir com a conseqüència d’una crisi cardíaca “sense relació amb el coronavirus”, van explicar fonts de l’editorial Salvat, que van destacar que va morir “envoltat de l’amor de la seua família”. El petit guerrer de bigotis rossos i el seu gras company pèl-roig repartidor de menhirs van marcar la vida d’Uderzo durant més de seixanta anys, des que els dos personatges van nàixer dels seus llapis i l’enginy del seu amic René Goscinny el 1959. Les aventures dels dos gals es van fer ràpidament populars no només a França sinó trencant fronteres per tot el món, venent des d’aleshores més de 380 milions d’exemplars (24 milions a Espanya) d’un total de 38 àlbums i traduint-se a 111 llengües i dialectes.

Nascut el 1927 de pares emigrants italians en un poble al costat de Reims (nord de França), i fascinat pel còmic i per fer riure els altres –mai va ocultar que la seua professió frustrada era la de pallasso–, Uderzo va dibuixar des de la més tendra infantesa, la qual cosa el va portar a crear el 1944 el seu primer còmic, Flambergue, una història de mosqueters. La seua vida va canviar cinc anys més tard, al conèixer Goscinny, que considerava el seu “germà”. Autors així mateix d’altres còmics com el del petit indi Umpah-Pah, la parella creativa es va trencar el 1977 amb la mort del guionista amb tan sols 51 anys, la qual cosa va sumir Uderzo en la devastació. Tanmateix, el dibuixant es va sobreposar i va decidir continuar amb la sèrie d’Astèrix exercint ell mateix com a guionista i dibuixant –la qual cosa el va portar a firmar set àlbums i a generar certa polèmica entre molts fans partidaris d’acabar la sèrie–, i fins i tot va arribar a fundar la seua pròpia casa editorial, Albert-René.

En els últims anys va mantenir un contenciós amb la seua filla Sylvie per la gestió del patrimoni d’Astèrix, que es va resoldre amb un acord extrajudicial el 2014. El 2013 va anunciar que no podia continuar dibuixant i va cedir el testimoni d’Astèrix a l’il·lustrador Didier Conrad i el guionista Jean-Yves Ferri, encara que va conservar la potestat de supervisió dels nous àlbums, l’últim dels quals, La filla de Vercingetòrix, va aparèixer l’any passat.

El dibuixant francès Albert Uderzo, amb els dos personatges que el van convertir en un artista universal, els gals Obèlix i Astèrix.

El dibuixant francès Albert Uderzo, amb els dos personatges que el van convertir en un artista universal, els gals Obèlix i Astèrix.EUROPA PRESS

tracking