SEGRE

MUSEUS ACTIVITATS

L'Ecomuseu d'Àneu anima a difondre objectes amb història

‘Etnòlegs’ des de casa comparteixen a la xarxa fotos o vídeos de peces antigues

Premsa o segell de formatgera, una de les propostes de l’Ecomuseu.

Premsa o segell de formatgera, una de les propostes de l’Ecomuseu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu, ha posat en marxa una iniciativa a través de les xarxes socials en la qual anima els seus seguidors a convertir-se en etnòlegs durant els dies de confinament. Amb la premissa que el patrimoni no sempre està als museus, convida la gent a compartir a través de les xarxes objectes amb història que tenen a casa amb l’etiqueta #etnologiadeconfinament. El director de l’equipament, Jordi Abella, anima a participar publicant una foto o un vídeo de l’objecte explicant també la seua història, usos o curiositats.

L’Ecomuseu ha començat compartint dos peces. La primera és una arca per a cendres, en aquest cas originària del Pirineu aragonès, que es posava al costat de la xemeneia de la llar. Està decorada amb unes escenes segurament inspirades en el poema escocès sobre Tam O’Shanter del segle XVIII, en el qual el camperol Tam és perseguit per una bruixa anomenada Cutty Sark (que va donar nom a un famós vaixell i després a una marca de whisky). La segona peça, una premsa o segell de formatgera, procedeix de Casa Bellera de Surp, al Pallars Sobirà, la família que fins als anys 70 produïa i comercialitzava formatges per tota la vall d’Àssua. Com s’aprecia a la foto, destaquen els elements decoratius que quedaven impresos al formatge i li donaven un valor estètic afegit. Servia també com a firma, per indicar quina casa l’havia elaborat. Jordi Abella va comentar que és “un bon exemple del màrqueting utilitzat a les produccions locals”.

D’un paquet de sal de Gerri a un bressol de fusta

Entre algunes de les peces que els participants han començat ja a compartir a les xarxes, destaquen un morter, un bressol de fusta, un paquet de sal de Gerri de la Sal –possiblement comercialitzat durant els anys 30 o 40 del segle passat per a consum domèstic–, una mesura per al gra amb un mànec i escut pirogravat que certifica el volum o un llum d’oli.

Val a recordar que la Generalitat va atorgar el passat dia 10 la Creu de Sant Jordi a l’Ecomuseu per la seua tasca de recuperació i difusió etnològica a les Valls d’Àneu.

tracking