SEGRE

LITERATURA INICIATIVES

Llibreries obertes a través de la xarxa

La plataforma que connecta llibreters amb lectors ja ha venut en una setmana més de 2.600 llibres || S’hi han sumat nous comerços de Lleida, la Seu, Bellpuig, Balaguer, Solsona i Tremp

Parades de llibres la passada diada de Sant Jordi a Lleida, una imatge que enguany no es repetirà.

Parades de llibres la passada diada de Sant Jordi a Lleida, una imatge que enguany no es repetirà.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Dilluns de la setmana passada es va posar en marxa la plataforma llibreriesobertes.cat com a suport al llibre en català i a les llibreries que han hagut de tancar per culpa del coronavirus. Des d’aleshores i fins ahir a la tarda s’havien venut més de 2.600 llibres. El web, amb un ampli catàleg de més de 6.000 novetats i clàssics literaris, permet elegir el títol desitjat i la llibreria en la qual comprar-lo i on es pot recollir quan finalitzi el període de confinament. La plataforma, impulsada per la cooperativa Som i l’agència Mortensen, s’encarrega d’ingressar els diners de la compra a la llibreria triada.

Ja s’han inscrit al catàleg de participants establiments de més de 120 localitats de Catalunya, València, Balears, Andorra i fins i tot Perpinyà. A les comarques de Lleida s’han sumat a aquesta iniciativa l’Espai Lector Nobel de Balaguer i les llibreries Saladrigues de Bellpuig; Tastalletres de Cervera; Abacus de Golmés; Purgimon de la Seu d’Urgell; Abacus, Caselles i La Sabateria de Lleida; Pellicer de Solsona; i La Singratalla i Bochaca de Tremp. Val a recordar que l’objectiu d’aquesta campanya és aconseguir la venda anticipada de 30.785 exemplars, que és el càlcul aproximat dels llibres que es van vendre a les llibreries catalanes durant un dia del mes de març de l’any passat, quan es van despatxar en total més de 800.000 volums. Jordi Caselles, de la llibreria Caselles de Lleida, va confirmar ahir que “des de la setmana passada hem rebut una desena de compres de llibres a través d’aquesta plataforma. Econòmicament no et salva de l’actual aturada de vendes, però simbòlicament aquest sistema dóna una mica de vida al sector i demostra que continuem estant aquí, oberts a les xarxes”.

Les llibreries van vendre 30.785 llibres al dia

Al top-10 de llibres més populars d’aquest web destaca Trencar el silenci (Ara Llibres), de l’aranesa Mireia Boya. També hi figuren destacats títols com Crims (La Campana), la versió en paper del popular nou programa televisiu del periodista Carles Porta, i La veritable història del llibreter assassí de Barcelona (Edicions de 1984), de l’escriptor de Coll de Nargó Marcel Fité.

Els editors d’Europa demanen ajut urgent per al sector

La Federació d’Editors Europeus ha demanat a les institucions comunitàries ajuda urgent per a la indústria del llibre a l’entendre que l’impacte de la crisi causada pel coronavirus és més greu per al món de la cultura que per a altres sectors econòmics “perquè es basa en les relacions socials en llibreries, cines, teatres, o museus”. El president dels editors, Rudy Vanschoonbeek, ha sol·licitat en una carta enviada a la Comissió Europea que “el Banc Central Europeu doni instruccions als bancs perquè comencin a concedir préstecs a les editorials i altres interessats del sector amb caràcter prioritari”. Així mateix, entre altres mesures, sol·licita incrementar els pressupostos dels programes Europa Creativa i Horizon Europa, destinats tots dos a la innovació, i l’aplicació “plena i justa” de la directiva europea sobre els drets d’autor.

tracking