SEGRE

Cultura

El món cultural acomiada a les xarxes un gran del teatre

L’alcalde de Lleida va retre homenatge a “la seua dimensió artística i personal”

Homenatge a Benet Jornet en el seu 75 aniversari, al Teatre Nacional de Catalunya el juny del 2015.

Homenatge a Benet Jornet en el seu 75 aniversari, al Teatre Nacional de Catalunya el juny del 2015.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El món de la cultura en general i en especial el del teatre i el cine es van vestir ahir de dol per la mort del dramaturg Josep Maria Benet i Jornet. Els missatges de condol de directors, actors, equipaments públics i privats i de representants teatrals i cinematogràfics, així com del món polític, van omplir les xarxes socials, sobretot Twitter, per recordar el que va ser, com van coincidir, el gran renovador del teatre català contemporani. El departament de Cultura el va definir com “un dels dramaturgs més reconeguts del país i un dels principals renovadors del nostre teatre. Se’ns en va el seu cos, però sempre ens quedarà la seua obra i el seu record”. El president Torra va traslladar el condol a la família i va destacar també la figura de Benet i Jornet com a “renovador del teatre català contemporani”. L’expresident Puigdemont va afirmar que “la seua obra va impactar tota una generació i ens va acompanyar en l’escena teatral i a la televisió d’una manera magistral”.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, també a través de Twitter, va lamentar la mort i, fent servir una reflexió de la filla del dramaturg, va dir que “la memòria és la nostra barrera contra els efectes de la mort”. “La Paeria homenatja la seua dimensió artística i personal”, va afegir Pueyo. Per la seua part, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, li va donar les gràcies “per compartir tant amor a l’art, al teatre i la literatura. Creativitat i compromís al servei de la societat per construir un món millor”. L’actor Joel Joan va agrair “la seua generositat” i va destacar que “en Papitu era un gran gran tipus. Sempre amb un somriure. Mai una mala paraula. Un tio que, al seu costat, et senties persona”.

El dramaturg Sergi Belbel el va recordar com a “pare d’una generació teatral cap a la qual va ser generós i heroic perquè procedia d’una tradició trencada per la Guerra Civil. Un referent bastant indiscutible de la nova dramatúrgia catalana”. Altres mostres de condol van arribar també del Ministeri de Cultura, l’Institut Ramon Llull, la Plataforma per la Llengua, el Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya, la Sala Beckett, l’Institut del Teatre, la SGAE, les acadèmies del cine de Catalunya i d’Espanya, de TV3 i TVE a Catalunya i de l’Ateneu Popular de Ponent de Lleida.

tracking