SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

Esteles funeràries de museu

Preixana habilita un espai cultural per exhibir una vintena d’aquestes peces de tradició religiosa || Col·lecció de 90, de les més importants de Catalunya

L’alcalde de Preixana, Jaume Pané, amb les esteles al nou espai museístic de Sant Llorenç.

L’alcalde de Preixana, Jaume Pané, amb les esteles al nou espai museístic de Sant Llorenç.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El museu d’esteles discoïdals funeràries de Preixana ja és una realitat. La planta superior de l’espai cultural de Sant Llorenç d’aquesta localitat de l’Urgell acull des de la setmana passada dinou peces d’aquest singular patrimoni cultural i religiós (vuit de senceres i onze de petit format), que daten d’entre els segles XIV i XVII, amb diferents motius decoratius. Aquestes esteles les van restaurar el mes de novembre passat les especialistes Gemma Piqué i Mireia Cañadell.

L’alcalde, Jaume Pané, que es va mostrar satisfet amb el resultat, va destacar que “es tracta d’un projecte que pretén posar en relleu el nostre patrimoni vinculat a la tradició de picapedrers del municipi, a més d’oferir un nou atractiu turístic als visitants”. Aquesta actuació s’ha emmarcat en el projecte de dinamització del territori Ponent Actiu, que financen fons europeus, la Diputació i el consistori. Pané va explicar que ja treballen en una segona fase que consistirà a instal·lar plafons informatius i l’edició d’un vídeo sobre les esteles discoïdals funeràries tant de Preixana com de Catalunya. L’actuació té un pressupost d’uns 5.000 euros i està previst dur-la a terme durant l’any que ve. També esperen poder restaurar les setanta-una peces restants que atresora l’ajuntament. I és que Preixana conserva una de les col·leccions d’esteles discoïdals funeràries més importants de Catalunya, juntament amb les de Sanaüja i Poblet.

Aquestes esteles van estar exposades a l’antic cementiri de Sant Joan fins la dècada dels anys vuitanta. Després d’uns anys emmagatzemades, el consistori ha aconseguit per fi museïtzar-les.

L’alcalde de Preixana, Jaume Pané, amb les esteles al nou espai museístic de Sant Llorenç.

L’alcalde de Preixana, Jaume Pané, amb les esteles al nou espai museístic de Sant Llorenç.SEGRE TÀRREGA

tracking